Wie regelt straks mijn uitvaart?

Een ding is zeker: iemand zal ooit uw uitvaart regelen. Dat kunt u aan het toeval overlaten, maar beter is om alvast na te denken over wie dat zou kunnen zijn en dit vast te leggen. Wanneer u geen directe nabestaanden heeft of er kans is dat er tussen uw nabestaanden vervelende discussies ontstaan is het extra belangrijk om hier nu al aandacht aan te besteden. Dat geeft alle betrokken een zekere mate van rust.

Bedenk en noteer uw uitvaartwensen

Noteer uw wensen en zorg dat u ook een idee krijgt van de kosten. Een gesprek met een ervaren uitvaartondernemer kan daarbij helpen. Gecertificeerde uitvaartverzorgers geven eerlijk antwoord op uw vragen en sturen een heldere offerte zonder verrassingen. Alle bij BGNU aangesloten uitvaartondernemingen zijn gecertificeerd.

Leg vast wie uw uitvaart regelt

Bedenk wie uw uitvaart zou kunnen regelen en hoe de kosten daarvan betaald worden. Wie wordt de officiële opdrachtgever en is dus uiteindelijk verantwoordelijk? Bespreek uw wensen met de door u gekozen persoon en bespreek hoe hij of zij zal handelen als de tijd daar is. Als u geen nabestaanden heeft, kan de gemeente optreden als opdrachtgever van de uitvaart.

Leg wensen en afspraken vast in testament en codicil

Neem uw wensen, en wie de uitvaart zal gaan regelen, op in uw testament of in een codicil. Voor een testament is een notaris voor nodig. Voor een codicil - een handgeschreven, gedateerd en ondertekend document - niet. Het is niet rechtsgeldig voor kostbare zaken als uw huis, auto of vermogen, maar u kunt zo wel uw wensen kenbaar maken. Denk ook aan een donorregistratie en een adressenlijst van mensen die u graag van uw overlijden op de hoogte wilt brengen.

Deel de afspraken en regel de financiën

Vertel uw naasten dat uw wensen zijn vastgelegd en ook waar zij de papieren kunnen vinden. Dit scheelt later een hoop zoekwerk. Zorg ook dat degene die uw uitvaart regelt kan beschikken over voldoende geld daarvoor. Laat weten of u een uitvaartverzekering heeft en check wat er wel en niet door die verzekering gedekt wordt. Is er geen verzekering, vertel dan waar en hoe u geld opzijgezet heeft. Met alles wat u vastlegt, bespaart u uw naasten in de toekomst zoeken, discussies en mogelijk stress. Het is een fijn idee dat zij zich, als het moment daar is, kunnen richten op wat er echt toe doet.


Veelgestelde vragen over het regelen van de eigen uitvaart

De Rijksoverheid heeft voor u een overzicht gemaakt van zaken waarbij u kunt stilstaan als u zich wilt voorbereiden op uw eigen overlijden. Aan de hand van een aantal vragen krijgt u advies voor uw persoonlijke situatie.

  • Klik hier om uw persoonlijk overzicht te maken.