Wat zijn de mogelijkheden bij een uitvaart?

Rituelen geven houvast – en daarom heeft een begrafenis of crematie vaak een vast verloop, maar u kunt ook kiezen voor een geheel andere, eigen invulling.

De meeste uitvaarten verlopen ongeveer gelijk. Er is een herdenkingsdienst bij het crematorium of de begraafplaats, of in een kerk, moskee, synagoge, etc. De kist wordt vooraan in de ruimte geplaatst, met bloemen en eventueel een foto van de overledene. Familieleden en vrienden delen herinneringen en er is muziek waar de overledene van hield. Na afloop begeleiden de aanwezigen de kist naar het graf, of vindt de crematie plaats. Dan krijgen de genodigden de gelegenheid om de naaste familie te condoleren, waarbij meestal iets te eten en te drinken wordt geserveerd.

Veel te kiezen

Veel mensen ervaren dit als een mooie, respectvolle manier om de overledene te gedenken. Maar het staat iedereen vrij een uitvaart vorm te geven op zijn of haar eigen manier. Wilt u het leven van de overledene op een bijzondere manier herdenken? Of heeft u graag een minder gebruikelijke locatie voor de afscheidsdienst? Er valt veel te kiezen, ook als het gaat om praktische zaken als catering, bloemen, vervoer, de kist of andere bedekking van de overledene, een fotografisch- of videoverslag, de mogelijkheid om het afscheid via internet te volgen, enzovoort.

Verken de mogelijkheden

Om een idee krijgen van wat er mogelijk is, kunt u anderen vragen naar hun ervaringen. Was u als belangstellende bij een uitvaart aanwezig, dan kunt u de nabestaanden na verloop van tijd vragen hoe zij de uitvaart hebben ervaren, welke keuze zij hebben gemaakt en wat zij eventueel anders zouden doen. Ook kunt u natuurlijk op internet of YouTube zoeken naar inspirerende voorbeelden.

Klik hieronder voor informatie over de volgende onderwerpen:

Professionals maken veel verschillende soorten uitvaarten mee en weten precies wat er wel en niet mogelijk is. Uitvaartondernemers met het Keurmerk Uitvaartzorg bespreken dat graag met u. Alle BGNU-leden hebben overigens zo’n Keurmerk.