Wat kost een uitvaart?
De kosten voor een begrafenis of crematie kunnen sterk variëren. Op verschillende websites kunt u een kostenvoorbeeld bekijken of een berekening maken. Veel hangt daarbij af van de keuzes die u maakt. Belangrijk is dan te weten wat wettelijk verplicht is - en wat niet?
De Wet op de lijkbezorging onderscheidt twee methoden om een overledene een laatste rustplaats te bezorgen: cremeren of begraven. Voordat het zover is moet een aantal dingen gebeuren. Hieraan zijn vrijwel altijd kosten verbonden. Het minimale dat u als nabestaande volgens de wet dan moet doen:
- De natuurlijke dood door een (schouw)arts laten vaststellen
- De overledene omhullen met een kist of lijkwade
- Het overlijden registreren bij de Burgerlijke Stand, waarbij het verstandig is om direct een uittreksel van de Akte van overlijden te vragen
- Een ‘verlof tot cremeren of begraven’ ontvangen van de gemeente
- Bij begraven: de huur of aankoop van een graf regelen
- Bij crematie: een crematorium contacteren
- De overledene op een ‘passende manier’ vervoeren naar het crematorium of de begraafplaats
Niet wettelijk verplicht, maar voor veel mensen onmisbaar, zijn zaken als:
- Een uitvaartverzorger inschakelen voor professionele hulp bij de organisatie van de uitvaart
- Het (laten) verzorgen van de overledene, koelen en/of balsemen
- Rouwbrieven en een rouwadvertentie opstellen en verspreiden
- De aanschaf van een grafsteen of urn
- Een waardige afscheidsceremonie
- Bloemen voor op de kist of bij de lijkwade
- Aanvullend of bijzonder vervoer organiseren, van een koets tot een stoet volgauto’s, maar ook een bakfiets huren is mogelijk.
Gemiddelde uitvaartkosten
Bij de organisatie van een uitvaart is dus lang niet alles wettelijk vastgelegd of verplicht. Veel zaken kunt u zo groots of juist bescheiden aanpakken als u wilt. De kosten kunnen daardoor sterk uiteenlopen. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland tussen de € 5.000 en € 7.500.
Hoe onderzoekt u de mogelijke kosten?
- Stel vast wat uw minimale uitvaartwensen en mogelijke opties zijn.
- Noteer deze, eventueel in overleg met uw naasten, zo gedetailleerd mogelijk: soort bloemen, de sfeer, de locatie - alles wat er in u opkomt.
- Win informatie in bij verschillende uitvaartverzorgers.
- Veel BGNU-ondernemers hebben op hun website een tool waarmee u kunt berekenen wat uw uitvaartwensen ongeveer kosten. Dit helpt ook om uw wensen specifieker te maken.
- Vraag offertes op bij een aantal uitvaartondernemingen.
- Zo kunt u prijzen vergelijken.
NB. Door met gecertificeerde ondernemers - die het Keurmerk Uitvaartzorg voeren - in zee te gaan kunt u erop vertrouwen dat u snel en goed geholpen wordt en de offertes transparant zijn. Bovendien heeft u dan een goed opgeleide uitvaartverzorger die de gemaakte afspraken nakomt. - Ga in gesprek met de uitvaartondernemer van uw keuze.
Weet u in grote lijnen hoe de uitvaart eruit moet komen te zien, dan kan de uitvaartondernemer een concrete berekening maken van de kosten. Wellicht komen er in het gesprek nog onderwerpen en opties aan de orde waar u zelf nog niet aan gedacht had. U bent met zo'n oriënterend gesprek nergens toe verplicht.
Laat geen onaangename verrassing achter
Niemand komt graag voor onaangename verrassingen te staan, zeker niet op of rondom een uitvaart. Wanneer uw uitvaartwensen helder zijn, sta dan ook eens stil bij de vraag hoe deze straks betaald kunnen worden. Is er een uitvaartverzekering? Ga dan aan de hand van de polisvoorwaarden na wat er precies verzekerd is en wat de voorwaarden zijn.
Regelt u een uitvaart bij leven, overweeg dan of een uitvaartverzekering of deposito wenselijk is. Bedenk ook wie de uitvaart straks gaat regelen en hoe deze persoon over het benodigde geld kan beschikken. In alle gevallen is het goed deze zaken tijdig met de direct betrokkenen te bespreken.