Wel eens overwogen een uitvaart te laten fotograferen of filmen?

 

Het laten maken van een trouwrapportage is heel normaal. En ook van de dingen waar we ons dagelijks mee bezighouden maken we foto’s en filmpjes, waarom dan niet een uitvaart vastleggen?


Ook bij uitvaarten wordt steeds vaker naar de mobiel gegrepen om bijzondere momenten vast te leggen; een filmpje van de kleinkinderen die kaarsen bij de kist aansteken, foto’s van de vele bloemen bij het graf. Hoewel het soms een beetje raar voelt om te doen, geven veel nabestaanden aan het achteraf fijn te vinden dat ze die beelden hebben. Het is daarom goed om te overwegen of u bij een uitvaart een professionele uitvaartfoto- of videograaf wilt inschakelen.

Hoe kunt u een uitvaart vastleggen?

20221026 BGNU Wel eens overwogen een uitvaart te laten fotograferen of filmen Hoe een uitvaart vastleggen

De simpelst manier is zoals hierboven beschreven: zelf foto’s en/of filmpjes maken met uw mobiel. Als u dat op veel momenten wilt doen, moet u er rekening mee houden dat het uw beleving van de uitvaart beïnvloedt: u bent niet alleen meer aan het afscheid nemen, u bent ook “vastlegger”. Wilt u dat?

Een andere gemakkelijke manier die vaak mogelijk is, is om de uitvaartplechtigheid te laten filmen met de vaste camera’s die tegenwoordig in veel uitvaartcentra en crematoria aanwezig zijn. Op die manier kan de uitvaartplechtigheid ook live gestreamd worden, als u daarvoor kiest. Na de uitvaart heeft u dan een opname van de gehele uitvaart, gefilmd met een of enkele vaste camera’s.

Wilt u een mooie blijvende herinnering aan het afscheid? Overweeg dan om een professionele uitvaartfoto- of videograaf in te huren. Dat brengt kosten met zich mee – een rapportage kan zo’n 500 tot 1.000 euro kosten – maar daarvoor krijgt u beelden van de momenten die er echt toe doen, vastgelegd op de manier die het beste bij u past.

Wat maakt een uitvaartfoto- of videograaf?

20221026 BGNU - Wel eens overwogen een uitvaart te laten fotograferen of filmen - Wat wordt gemaakt

Professionele video- en fotografie hebben gemeen dat de reportage die gemaakt wordt, is toegesneden op wat er gebeurt. De camera beweegt mee naar de belangrijke momenten en kan wisselen tussen overzicht en inzoomen op details. Er is oog voor compositie en er worden afwisselende beelden gemaakt, waardoor het prettig terugkijken is.

Als u een uitvaartvideograaf inschakelt dan kan die een digitaal bestand met de belangrijkste momenten leveren, of een sfeerimpressie met muziek of live geluid. Een dergelijke compilatie maakt hij in overleg met u als nabestaande.

Een uitvaartfotograaf kan digitale bestanden aanleveren, die verwerken in een slideshow op een webpagina of hij kan een herinneringsboek maken.

Wanneer kiest u voor foto of video?

20221026 BGNU - Wel eens overwogen een uitvaart te laten fotograferen of filmen - Keuze foto of video

Wanneer is het filmen van de uitvaart een goede keuze en wanneer kiest u voor foto’s? Belangrijk is natuurlijk wat bij u als nabestaande past: kijkt u graag naar bewegende beelden of bent u iemand die graag door een album bladert. Maar er zijn ook praktische aspecten waar u rekening mee kunt houden:

 • Een video heeft een begin en een eind: u start de video en laat hem afspelen. Dat is soms minder prettig als u samen met een ander kijkt.
 • In een fotoboek is het gemakkelijker om die beelden erbij te pakken die u op dat moment wilt zien. U kunt die beelden gemakkelijker samen met anderen bekijken.
 • Een video kan ook de woorden die gesproken worden, en de muziek die gespeeld wordt, vangen. Of er kan muziek achter gemonteerd worden, waardoor de sfeer wordt versterkt.
 • Een fotoboek kan makkelijker in huis aanwezig zijn en uitnodigen tot oppakken en erover praten dan een digitaal videobestand.

Waarom zou u foto’s of film van een uitvaart laten maken?

20221026 BGNU Wel eens overwogen een uitvaart te laten fotograferen of filmen Waarom uitvaart vastleggen

Dat verschilt van persoon tot persoon. Onze ervaring leert dat de meeste mensen die een professionele uitvaartfoto- of videograaf inschakelden, veel naar de beelden kijken. Zij vertellen dat het hen geholpen heeft om te rouwen. Andere nabestaanden zeggen er niet om te geven en de beelden niet te missen. In een aantal gevallen adviseren wij u om bewust te overwegen om de uitvaart te laten vastleggen door een professionele foto- of videograaf:

 • Als er jonge kinderen bij de uitvaart betrokken zijn;
 • Als er naasten met dementie bij betrokken zijn;
 • Als er sprake is van een vroeg of onverwacht overlijden;
 • Als het een grote uitvaart is en u moeilijk kunt overzien en onthouden wat er allemaal gebeurt;
 • Als naasten niet aanwezig kunnen zijn;
 • Als u lang bent samen geweest.

Verstoort een professionele foto- of videograaf de uitvaart niet?

20221026 BGNU Wel eens overwogen een uitvaart te laten fotograferen of filmen Geen verstoring uitvaart

Een professionele uitvaartvideo- of fotograaf is tijdens de uitvaart niet storend aanwezig:

 • door nooit de lijn van aandacht te doorkruizen.
 • door zo min mogelijk contact met de aanwezigen te hebben.
 • door gepaste kleding en geruisloze schoenen te dragen.
 • door stille apparatuur te gebruiken en (bijna) niet te flitsen.
 • door ter plekke over twee camera’s te beschikken.

Hoe vindt u een dergelijke professional?

Via de website van de uitvaartfoto- of videograaf krijgt u vaak een goed beeld. Zo wordt het vaak duidelijk of hij of zij een portfolio met meerdere uitvaarten heeft, of er referenties van nabestaanden èn uitvaartverzorgers zijn en of de video- of fotograaf werkt met concrete arrangementen.

Uitvaartfotografen zijn ook via platformsites te vinden. Afscheidsfotografen.nl is onderdeel van DuPho (de beroepsorganisatie voor professionele fotografen) en biedt toegang tot 21 fotografen. Afscheidsmomenten.nl is een coöperatie waar momenteel 11 fotografen zijn aangesloten.

Is het toegestaan om foto- en video-opnamen te maken bij een uitvaart?

Ja, mits … Als u een foto- of videograaf inschakelt, bespreekt u met hem of haar of u zelf in beeld wilt komen. Met gasten bij de uitvaart hoeft dat niet besproken te worden, maar het is wel belangrijk hen te laten weten dat er gefotografeerd of gefilmd wordt. Dat kan bijvoorbeeld door aan het begin van de uitvaartplechtigheid te zeggen dat er een uitvaartfotograaf aanwezig is, of door bordjes te plaatsen waarop staat dat er video-opnamen gemaakt worden. Mensen die niet in beeld willen komen kunnen daar dan rekening mee houden of dat tijdig bij de video- of fotograaf aangeven.

Ook mag u de gemaakte opnamen alleen voor persoonlijke doeleinden gebruiken. Doet u dat niet, dan kunt u problemen krijgen met de privacywet. En met de foto- of videograaf: overlegt u dus altijd met hem of haar als u beelden anders wilt gebruiken, dan vooraf was afgesproken.