Tips voor het livestreamen van uitvaarten

 

Tijdens de coronapandemie werd het online bijwonen van uitvaarten, via livestream, heel gewoon. Het bracht zoveel voordelen, dat livestreaming een blijvertje blijkt. Lees hier over de voor- en nadelen van het streamen van een uitvaart en tips om dat op een prettige manier te doen.


Voor- en nadelen

Voordelen

 • Wie niet naar een uitvaart kan komen, kan deze op afstand en/of later mee beleven.
 • De uitvaart kan in een intiemere, informelere setting plaatsvinden, terwijl de kring mensen van wat verder weg tóch de uitvaart mee beleven.
 • Bij interactieve livestreaming kunnen nabestaanden via een onlineverbinding hun verhaal doen, of via een chat hun medeleven tonen. Dit kan voor mensen vanuit het buitenland, of een ziekbed een prima oplossing zijn.
 • De uitvaart kan later worden teruggekeken, alleen of met mensen die er niet bij konden zijn. Dit wordt vaak als troostend ervaren; het is voor nabestaanden belangrijk dat ze de eerste periode na een overlijden telkens weer hun verhaal kunnen vertellen.
 • De periode van afscheid nemen kunt u opknippen in gedeelten, waardoor u als direct nabestaande een langere periode van steun ervaart.

Nadelen

 • Het kan vervelend voelen als je weet dat er op afstand mensen ’meegluren’, die u niet kunt zien. Wilt u dat?
 • Voor veel mensen voelt online mee kijken als minder ‘echt’ dan zelf bij de uitvaart aanwezig zijn. Livestreaming is voor hen tweede keus (uit onze peiling bleek dat driekwart altijd de voorkeur geeft aan fysieke aanwezigheid).
 • De techniek is nog relatief nieuw, de beeld/geluidkwaliteit laat soms te wensen over en er kúnnen storingen optreden.
 • Niet alle beoogde uitvaartgasten zijn even digitaal vaardig; dit kan stress veroorzaken, al is dit deels te ondervangen door ondersteuning te regelen.

10 tips als u een uitvaart organiseert met livestream

 1. Maak samen een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen in uw situatie. Bedenk goed voor wie de livestream bedoeld is en laat dat ook weten aan de mensen die u uitnodigt (bijvoorbeeld via de rouwbrief). Uw uitvaartverzorger kan daarbij helpen.
 2. Bepaal wat u deelt via livestream, en wat niet. Zorg bijvoorbeeld dat de gasten niet frontaal in beeld komen bij hun ‘laatste groet’. Wanneer begint en eindigt de livestream? Stopt die voor of na de laatste groet? Beleven de onlinegasten een eventuele ceremonie aan het graf wel of niet mee?
 3. Verwelkom ook de online bezoekers, en sluit ook voor hen de bijeenkomst netjes af voordat de livesteam eindigt.
 4. Vraag bij uw uitvaartverzorger na hoe de kwaliteit is van de opnamefaciliteiten van de uitvaartlocatie (als die er zijn). Overweeg of livestreaming via een vaste opstelling voldoende is, of dat u wilt werken met een mobiele camera, of meerdere camera’s.
 5. Kunnen bepaalde sprekers niet bij de uitvaart zijn, bijvoorbeeld omdat ze in het buitenland verblijven? Overweeg dan interactieve livestream. Uw uitvaartverzorger kan vertellen wat de mogelijkheden zijn op de locaties die u op het oog heeft.
 6. Bedenk of u ook nog foto’s wilt. Daar kijk je anders naar, dan naar een film.
 7. Check de belichting en de geluidskwaliteit: voor mensen die online meekijken is het nóg belangrijker dat wat gezegd wordt verstaanbaar is.
 8. Maak inloggen gemakkelijk en vermijd ‘rare codes’ op de rouwkaart.
 9. Spreek goed af waar, hoe lang en door wie de uitvaart terug te kijken is. Een openbaar kanaal als Youtube kán een keuze zijn, maar u kunt ook kiezen om alleen enkele mensen gericht een link te sturen.
 10. Maak een kostenafweging tussen de eventuele extra kosten voor livestream. Misschien heeft u wel minder kosten aan de catering van de condoleance. Uw uitvaartverzorger kan dit voor u uitzoeken.

7 tips om online mee te kijken

 1. Regel digitale ondersteuning als dat nodig is.
 2. Regel eventueel ook mentale ondersteuning: vraag bijvoorbeeld iemand mee te kijken.
 3. Kijk eventueel later in plaats van live mee te kijken.
 4. Creëer een passende setting: zet bijvoorbeeld de rouwkaart neer, of steek een kaarsje aan en zorg dat u niet gestoord wordt (telefoon op stil).
 5. Log op tijd in. Dat is niet alleen praktisch – u komt er dan op tijd achter of uw internetverbinding het goed doet – maar u heeft ook even tijd om van uw alledaagse beslommeringen los te komen.
 6. Zorg dat u de uitvaart voor uzelf goed afrondt. Schrijf bijvoorbeeld na afloop een (fysiek of digitaal) kaartje met een herinnering aan de overledene voor de nabestaanden. En neem even tijd voor uzelf; uw mentale terugreis na de uitvaart.
 7. Ga binnenkort eens langs om herinneringen aan de overledene te delen.

Onderzoek naar livestreamen

In een onderzoek van branchevereniging BGNU, Funeraire Academie en Brancheblad Uitvaartzorg, gaf maar liefst 13,3 % van de respondenten aan een online bijgewoonde uitvaart intenser te hebben beleefd dan als ze er fysiek bij aanwezig zouden zijn geweest. Voor 33,3 % maakte het niet uit, 30 % vond de beleving minder intens: zij werden bijvoorbeeld afgeleid door wat er om hen heen gebeurde.