Tips voor duurzaam uitvaartvervoer

 

Bij de uitvaart valt nog veel CO2 te besparen op het vervoer, vooral door het aantal autokilometers dat verreden wordt op de dag van de uitvaart flink te verminderen. Bijvoorbeeld door uitvaarten vaker via livestream mee te beleven, of overledenen vaker uit te zwaaien in plaats van mee te rijden naar begraafplaats of crematorium. Of door te kiezen voor een lopende of fietsende rouwstoet. Acht tips voor duurzamer vervoer bij uitvaarten.


De komende tijd zullen we meer elektrische rouwauto’s rond zien rijden. Naast het gebruik van schonere en zuiniger voertuigen valt er vooral veel te besparen door minder autokilometers te maken. Juist die kilometers leveren verreweg de grootste CO2-uitstoot van een uitvaart: bijna de helft.

20220427 BGNU Duurzaam rouwvervoer Impact CO2 uitstoot per uitvaartschakel

Uitzwaaien

De laatste jaren zien we dat er meer uitvaartplechtigheden worden gehouden op alternatieve locaties dichtbij huis (in zaaltjes, uitvaartcentra etc). Het gebeurt steeds vaker dat het hele gezelschap daarna de overledene uitzwaait in plaats van dat iedereen meerijdt naar een begraafplaats of crematorium.

Livestream

Online streamen van uitvaarten, waardoor meer mensen uitvaarten mee beleven zonder daarvoor autokilometers te maken, draagt ook bij aan een gezond klimaat.

Alternatief vervoer

20220427 BGNU Duurzaam rouwvervoer per fiets naar begraafplaats of crematorium foto Rebels Uitvaartonderneming

Alternatieven voor een gemotoriseerde rouwstoet zijn er volop: loopkoets, bakfiets, fietskar. Stichting GreenLeave is er voor duurzame uitvaarten. GreenLeave-adviseur Eva Froger kent uitvaartondernemers die zelf een loopkoets aanschaften: “Beter voor het milieu want dan hoeft die loopkoets niet elke keer gebracht en gehaald te worden.”

Want dat is natuurlijk elke keer een afweging: weegt de besparing aan autokilometers in de rouwstoet op tegen de extra gereden kilometers om het zuinige voertuig ter plaatse te krijgen? Daarom ook is het inhuren van een uitvaartbus vaak minder duurzaam dan op het eerste gezicht lijkt. “Als een bus het halve land door moet om bij een uitvaartlocatie te komen, compenseert dat de bespaarde lokale rouwauto en drie of vier volgauto’s meestal niet.”

Efficiënt plannen

20220427 BGNU Duurzaam rouwvervoer Indus Innovee op de dag van de uitvaart

Bij Verstraaten Rouwvervoer zweren ze bij effectiever plannen. Piet Verstraaten legt uit dat het daarbij helpt om minder in te zetten op voorkeur voor een kleur of merk. Als het niet uitmaakt wat voor een rouwwagen er voorrijdt (grijs, zwart, blauw, Duits of Amerikaans) kun je de auto’s immers effectiever inzetten en hoeven ze minder kilometers te maken. “Verreweg de meeste nabestaanden – ik schat zo’n 85 procent – maakt het niet uit wat voor rouwauto ze krijgen, áls er maar een rouwauto voorrijdt.”


Tips voor duurzaam vervoer bij een uitvaart

Waar je aan kunt denken bij het maken van duurzame keuzes.

Tip 1: Livestream

Als minder mensen fysiek bij een uitvaart zijn en meer mensen online meebeleven is dat dus prima voor het milieu. Vooral als het mensen van ver betreft.

Tip 2: Uitzwaaien

Minder kilometers rijden bereik je ook door de uitvaart op één locatie te houden, liefst een locatie die voor de uitvaartgasten niet te ver rijden is (en goed bereikbaar met OV). Dat kan een crematorium of begraafplaatsaula zijn, maar het komt ook steeds vaker voor dat het afscheid in een zaal, tuin of huis wordt gehouden en de overledene wordt uitgezwaaid in plaats van weggebracht. Of dat alleen intimi de overledene na afloop begeleiden naar de oven of het graf. En als er dan toch een stoet meegaat: rijd dan zoveel mogelijk samen.

Tip 3: Loopkoets, bak- of aanhangfiets

Een lopende of fietsende rouwstoet kan een goed en mooi alternatief zijn voor de laatste rit van kerk naar graf.

Tip 4: Elektrisch rouwvervoer

Elektrisch rijden is schoon, en duurzaam - elektrische auto’s slijten nauwelijks. Voor een lopende stoet heeft het bovendien als groot voordeel dat het zonder uitlaatgassen en stil is. De verwachting is dat vanaf 2022 het aanbod aan elektrisch rouwvervoer gaat stijgen.

Tip 5: Geen voorkeur voor kleur of merk

De meeste nabestaanden maakt het niet uit welke rouwauto er voorrijdt, als er maar een rouwauto voorrijdt. Het bespaart veel CO2 als er geen bijzondere rouwauto het halve land door hoeft te rijden.

En nog 3 tips voor je eigen auto.

Tip 6: Bandenspanning

Controleer elke twee maanden de bandenspanning. Slechts een kwart van de automobilisten doet dat op tijd. Het rijdt goedkoper, duurzamer en veiliger.

Tip 7: Het nieuwe rijden

Schakel snel door naar hogere versnelling, rijd zoveel mogelijk op constante snelheid en niet harder dan 100 km/uur. Dan verbruik je 14 procent minder brandstof dan als je 130 rijdt.

Tip 8: Wassen en repareren

Repareer beschadigingen aan de lak met lak op waterbasis. De wasstraat is voor het milieu beter dan op straat wassen.