Ik wil betrouwbaarheid uitstralen

 

Maak kennis met Keurmerk Uitvaartondernemer Iwan van Dongen


20211213 Iwan van Dongen

“Mijn ouders waren uitvaartondernemers in Brabant, dus het is mij met de paplepel ingegoten,“ vertelt Iwan van Dongen, van Van Dongen UitvaartZorg & UitvaartCentrum. “Maar ik wilde graag in het westen van het land werken, daar is het werk diverser.

In 1991 ben ik begonnen bij een uitvaartonderneming in Den Haag, daar heb ik het vak geleerd. In 2005 ben ik voor mezelf begonnen en nu heb ik een uitvaartcentrum in Zoetermeer en een in Scheveningen. Omdat ik betrouwbaarheid uit wil stralen, en mijn klanten bescherming wil bieden, heb ik drie jaar geleden het keurmerk gehaald en ben ik lid geworden van BGNU.”

Wat houdt het keurmerk in?

"Vooral veel zaken die voor mij voor de hand liggen, zoals binnen 24 uur een kostenbegroting overhandigen aan de nabestaanden. Vaak kan ik die bij het bespreken al meteen laten zien. Maar bijvoorbeeld ook dat wij de sieraden registreren die de overledene draagt, samen met de familie, en wat daarmee moet gebeuren", aldus Iwan.

Iwan waardeert het lidmaatschap BGNU omdat "ik van hen regelmatig die informatie per mail krijg die voor mij als klein bedrijf in de uitvaartwereld van belang is. Ik zit ook in enkele werkgroepen van BGNU, zo behartig ik, met anderen, de belangen van kleine uitvaartondernemingen op landelijk niveau".

Waarom dit beroep?

“Ik ben met dit werk begonnen omdat ik het fijn vind om mensen te helpen. Ik heb inmiddels veel kennis opgebouwd en die deel ik graag met nabestaanden, zodat zij keuzes kunnen maken op basis van juiste informatie. Omdat mijn bedrijven gegroeid zijn, besteed ik nu veel tijd aan managementtaken, maar ik doe nog steeds weekenddiensten.” 

Vindt hij het een moeilijk of verdrietig beroep? “Ook ik sta weleens met kippevel in de aula, of met tranen in mijn ogen bij een afscheid. Maar wij zijn de spin in het web tussen de familie, eventueel de kerk en de begraafplaats of het crematorium, dus wij moeten ons hoofd koel houden, ik kan het gelukkig goed handelen.”