Voorbereiden van begrafenis of crematie

Sommige nabestaanden vinden het fijn om een eigen taak te hebben. In overleg met uw uitvaartverzorger stemt u af wie wat precies doet. Hij of zij is ervaren in het regelwerk – afspraken maken met crematorium of begraafplaats, het regelen van vervoer en de rouwpost verzenden – zodat u zich kunt richten op persoonlijke dingen zoals het kiezen van muziek en wie er op de plechtigheid komt spreken. Ook veel praktische zaken vragen om aandacht in de voorbereiding.

Draaiboek, tijden en locaties

Zodra de invulling van de uitvaart in grote lijnen vastligt, kan de dag gepland worden. Als die eenmaal helder is kunt u de rouwbrieven versturen. Het is belangrijk om dit op tijd te doen, zodat belangstellenden kunnen regelen dat zij bij de uitvaart aanwezig zijn.

Een uitvaart kent verschillende onderdelen. Zoals een moment om afscheid te nemen van de overledene, het vervoer naar de begraafplaats of het crematorium, de uitvaartplechtigheid, een condoleancemoment en na afloop wellicht wat eten. Een draaiboek helpt om alles goed op elkaar af te stemmen. De uitvaartverzorger kan uit ervaring de benodigde (reis)tijd goed inschatten zodat u samen tot een planning komt die de dag zo soepel mogelijk laat verlopen.

De rouwbrief

Met de rouwbrief informeert u nabestaanden en andere belangstellenden over het overlijden. Vaak is het ook een uitnodiging voor de uitvaartplechtigheid, dus moeten de tijden en adressen er duidelijk in staan. De rouwbrief opmaken en snel verzenden heeft prioriteit. U kunt overwegen om de rouwbrief (ook) per e-mail te verzenden. Wat u naast praktische informatie over de uitvaart in de rouwbrief zet, is helemaal aan u. Het kan mooi zijn om er iets persoonlijks in te schrijven dat de overledene in beeld brengt.

Sommige onderdelen van de uitvaart wilt u misschien met een select gezelschap beleven. U kunt daar rekening mee houden bij het opstellen van de rouwbrief. Het is gebruikelijk om een losse uitnodiging met details over bijvoorbeeld een diner toe te voegen aan de enveloppen voor de betreffende personen.

  • Lees hier meer over de rouwbrief en bekijk een voorbeeld.

Rouwpost met spoed verzenden
PostNL zorgt ervoor dat rouwbrieven binnen 24 uur bij de geadresseerden worden bezorgd. Bovendien zijn er speciale rouwzegels en verzamelenveloppen verkrijgbaar.

Advertenties en social media

Met een advertentie in een landelijk of regionaal dagblad geeft u ook bekenden van de overledene die u niet in uw adressenbestand had staan, de kans om afscheid te nemen. De uitvaartverzorger kan u informeren over de mogelijkheden en kosten daarvan. Houd er rekening mee dat kranten overlijdensberichten vaak ook online plaatsen. Vindt u dit niet prettig, geef dit dan aan – of neem dat mee in uw overweging.

U kunt ook informatie over de uitvaartplechtigheid delen op social media als Facebook, Twitter en Instagram. Houd er rekening mee dat het overlijdensbericht via social media gemakkelijk gedeeld kan worden en dat wie het bericht te zien krijgt, dit kan opvatten als een uitnodiging om de uitvaart bij te wonen. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u aangeven dat het bericht ter kennisgeving is en genodigden voor de uitvaart daar individueel bericht van ontvangen.

Muziek, foto's, video bij de begrafenis of crematie

Met muziek, mooie foto’s, verhalen en video kunt u het leven van de overledene op een persoonlijke en positieve manier herdenken. Uw uitvaartverzorger is er om u te helpen met de technische uitvoering en kan u suggesties geven als u daar behoefte aan heeft.

Sprekers en ritueelbegeleiders

Persoonlijke herinneringen aan de overledene maken de uitvaart speciaal. Regel wie er bij de uitvaartplechtigheid wat mag en gaat zeggen. Ook kunt u professionele sprekers of ritueelbegeleider inhuren. Stem altijd onderling af hoeveel tijd de sprekers nodig hebben en voorkom overlap in hun bijdrage.

Een ceremoniemeester vragen

De ceremoniemeester deelt tijdens de uitvaartplechtigheid praktische zaken mee. Of de directe nabestaanden als eerste of als laatste de aula verlaten na de ceremonie. Of er iets te eten of drinken wordt geserveerd na afloop, en waar. Denk ook aan het bedanken van de belangstellenden voor hun aanwezigheid, of bijvoorbeeld verpleging voor hun goede zorgen. Een nabestaande kan dit doen, maar u kunt het ook aan uw uitvaartverzorger vragen.

Als er familieproblemen zijn

Soms zijn er strubbelingen in de familie of onder de belangstellenden. Dat kan extra zorgen geven rond de uitvaart. De uitvaartverzorger kan u suggesties doen en meedenken over een voor ieder passende oplossing. Gevoeligheden onder de nabestaanden kunnen ook invloed hebben op wie waar gaat zitten bij de uitvaartplechtigheid. Uw uitvaartverzorger kan dat in goede banen leiden, maar dan moet hij natuurlijk wel op de hoogte zijn.

Bloemen

Traditiegetrouw worden boeketten en kransen besteld bij de bloemist, maar een bloemstuk van bijvoorbeeld bloemen uit eigen tuin is ook heel goed denkbaar. Naast een persoonlijk gebaar, is dit ook een duurzame en voordelige optie. Na het sluiten van het graf, worden de bloemen erop gelegd. De meeste crematoria leggen bloemen, zonder linten, op het eigen terrein. Wilt u dit anders, geeft u dat dan tijdig aan bij de uitvaartverzorger.

Dragers en andere diensten

Bij een uitvaart is veel mogelijk, zoals dragers, huisbewaking of een kinderoppas. De uitvaartverzorger helpt u graag hierbij.