Checklist voor het eerste gesprek met de uitvaartverzorger

Deze checklist helpt u om het eerste gesprek met de uitvaartverzorger goed voor te bereiden.

1. Heeft de overledene vastgelegd wie de uitvaart gaat verzorgen?

Belangrijk is om te weten wie als opdrachtgever voor de uitvaart zal optreden en of er een voorkeur bestaat voor een bepaalde uitvaartonderneming. Raadpleeg daarvoor een eventueel codicil, testament of ander document waarin uitvaartwensen door de overledene zijn genoteerd.

2. Heeft de overledene een uitvaartverzekering?

Als nabestaande heeft u tot vijf jaar na de uitvaart recht op uitkering door de uitvaartverzekeraar. Het is dus niet strikt noodzakelijk om de verzekering al voor de uitvaart boven tafel te krijgen. Wel is het fijn om te weten welk budget er vanuit een eventuele verzekering beschikbaar is. Wellicht vindt u een verzekeringspolis in de administratie van de overledene. Of kunt u bankafschriften vinden waar premiebetaling uit blijkt. Het Verbond van Verzekeraars kan uw wellicht verder helpen via de (online) Nabestaandendesk.

3. Belangrijk! Was er sprake van een infectieziekte of radiotherapie?

Als de overledene een infectieziekte had, of in het jaar voor het overlijden radiotherapie heeft ondergaan, bespreek dit dan altijd met de arts en de uitvaartverzorger, ook als u er niet zeker van bent. Dit is van belang om de juiste beschermende maatregelen te nemen voor professionals of nabestaanden die de laatste verzorging willen verlenen.

Ziektekiemen kunnen ook na het overlijden nog besmettelijk zijn. Het stralingsgevaar van radiotherapie is meestal gering. Maar bijvoorbeeld de korrels van de veel bij prostaatkanker gebruikte therapie met Jodium-125 blijven nog tot een jaar na de implantatie radioactief. Deze moeten voor de crematie worden verwijderd omdat ze bij verhitting kapot gaan en de radioactiviteit vrijkomt in de ovenruimte. Heeft u bezwaar tegen het verwijderen van het implantaat of vindt u de kosten daarvoor te hoog, dan kunt u kiezen voor begraven.

4. Had de overledene een pacemaker of ICD?

De uitvaartverzorger moet op de hoogte zijn van de aanwezigheid van een eventuele pacemaker of Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, zodat deze voor de uitvaart verwijderd kan worden. Dit is in de meeste gevallen noodzakelijk voor crematie en begraven op (natuur)begraafplaatsen.

5. Wat zijn de uitvaartwensen van de overledene en de nabestaanden?

Als de overledene zijn of haar wensen heeft genoteerd, in een codicil of op een andere manier, moeten die gerespecteerd worden. Maar hoe u als nabestaanden afscheid wilt nemen, weegt uiteraard ook mee. Denk daarbij aan de volgende zaken:

  • Wordt de overledene begraven of gecremeerd, en waar wilt u dat dat plaatsvindt?
  • Wilt u een uitvaartplechtigheid houden en zo ja, waar?
  • Wilt u dat de overledene opgebaard wordt? Zo ja, waar: thuis of elders?
  • Heeft u een voorkeur van wanneer de uitvaart zou moeten plaatsvinden?
  • Lees hier meer over de mogelijkheden bij een uitvaart.

6. Praktische zaken

  • Is er een ID-document of trouwboekje waaruit de juiste persoonsgegevens van de overledene blijken?
  • In welke kleding wilt u dat de overledene begraven of gecremeerd wordt? Natuurlijke materialen, zoals katoen, viscose, wol of zijde hebben de voorkeur.
  • Zijn er goede, recente foto’s, die onder meer helpen bij de keuze voor het juiste kapsel, of het desgewenst aanbrengen van make-up?

7. Rol van de nabestaanden bij de verzorging en op de dag van de uitvaart

Nabestaanden kunnen actief meehelpen bij het verzorgen van de overledene of op de dag van de uitvaart. Veel mensen ervaren dat als waardevol. Maar het hoeft natuurlijk niet. Hierbij kunt u denken aan:

  • Meehelpen bij de laatste verzorging
  • Dragen of vervoeren van de kist
  • Gezamenlijk neerlaten van de kist in het graf
  • Invoeren in de crematieoven

8. Nabestaanden die bijzondere aandacht vragen

Zijn er jonge kinderen, een dementerende partner of iemand met een beperking bij de uitvaart betrokken? Licht uw uitvaartverzorger hierover in zodat daarmee rekening gehouden kan worden.