Uitvaart in tijden met corona: Flamenco-dans en Ave Maria voor tien gasten
Woensdag 4 november 2020‘We hebben haar eervol uitgeleide gedaan,’ blikt dochter Annemarie terug op de uitvaart van haar moeder, met flamenco-dans. ‘Door de coronabeperkingen moest het anders dan we gewild hadden. Later houden we nog een grotere herdenkingsbijeenkomst, maar ik ben blij dat we nu toch ook met een goed gevoel afscheid hebben kunnen nemen.’
Natuurlijk opbaren
Het was voor Ans belangrijk dat ze natuurlijk, zonder koeling, zou worden opgebaard. Daarom kozen ze een uitvaartbegeleidster uit Arnhem die daar ervaring mee heeft. ‘Gelukkig konden we dat volgens haar wens uitvoeren,’ zegt zij. ‘Eerst op haar kamer in het verzorgingstehuis, en toen dat niet meer mocht, en we haar daar weg moesten halen, konden we terecht in een 24-uursrouwkamer.’ De familie heeft daar tot de uitvaart, 24/7 toegang tot een eigen opbaarkamer in het rouwcentrum.
Uitvaart met live flamenco
Annemarie is flamenco-danseres. Zij wilde bij de uitvaart voor haar moeder La Petenera dansen, een Spaanse flamenco dans. ‘La Petenera is een strijdbare vrouw die vanwege haar afwijkende ideeën in ongenade valt bij anderen en die daarom naar een andere wereld verlangt waarin er meer begrip voor haar zou zijn. Mijn moeder was zo’n sterke, strijdbare vrouw.’
Een petekind zong het Ave Maria, begeleid door een buurvrouw op piano. Ze deden dat in aanwezigheid van slechts tien gasten. Er waren er meer gepland, maar veel mensen meldden zich af, omdat ze zich niet helemaal lekker voelden of het risico niet wilden lopen. Veel van de genodigden – zoals haar vier zussen en een broer – zijn immers zelf ook op leeftijd.
Livestream
In het crematorium was een livestream verbinding geregeld. De zoon (ziek), broer en zussen van mevrouw en alle anderen die de uitvaart in normale omstandigheden zouden hebben bijgewoond, konden nu thuis mee kijken. ‘Eerst wilden we het klein houden, maar ik ben blij dat we toch hebben gekozen voor een dienst van drie kwartier,’ vertelt Annemarie. ‘Ik wilde nu die dans voor mijn moeder doen. Zo wilde ik haar wegbrengen.’
Herdenking achteraf
Op een later moment, als de coronabeperkingen zijn opgeheven, zal er alsnog een grotere herdenkingsplechtigheid plaatsvinden. ‘Het ophalen van de as,’ is een moment dat zich daar bijvoorbeeld goed voor leent,’ aldus de uitvaartbegeleidster.
In coronatijd zijn veel mooie initiatieven ontstaan, van erehagen tot het online bijwonen van uitvaarten en herdenkbijeenkomsten. Lees daarover in dit artikel.
De maatregelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan kunnen wijzigen. Wij raden u daarom aan om de berichtgeving daarover op onze website te volgen en de adviezen van het RIVM strikt na te leven.