Heeft u uw crypto-nalatenschap goed geregeld?
Vrijdag 8 maart 2024Ruim 1,6 miljoen Nederlanders hebben zo’n 900 miljoen euro belegd in Bitcoins en andere crypto-valuta. Als die mensen overlijden, laten zij een waardevolle erfenis na. Maar hebben ze hun crypto-nalatenschap ook goed geregeld?
Crypto
Crypto-valuta zoals Bitcoin en Ethereum hebben in het afgelopen decennium een grote vlucht genomen. Veel Nederlanders hebben belegd in zulke crypto-valuta. Maar wat gebeurt er met die belegging als zij overlijden? Crypto-valuta heten niet voor niets crypto: het is versleutelde informatie en er is een zogenaamde private key nodig om erbij te kunnen.
Crypto-nalatenschap niet goed geregeld
Digital Funeral Professionals heeft op een rij gezet hoe Nederlanders met hun crypto-valuta omgaan:
- 10 procent van de Nederlanders weet niet dat hun partner cryptomunten bezit;
- zo’n 40 procent van de crypto-bezitters heeft niets geregeld voor de overdracht van de crypto’s bij overlijden;
- slechts 22 procent van de crypto-bezitters heeft een testament, en maar 3 procent heeft daarin vastgelegd wat er met de crypto-valuta moet gebeuren.
Geen private key, geen erfenis
Als uw nabestaanden niet bij het wachtwoord van uw crypto-valuta kunnen, vervalt uw crypto-nalatenschap voor eeuwig. En als nabestaanden niet weten dat u crypto’s bezit, zullen ze niet snel gaan zoeken hoe en waar u uw wachtwoord heeft bewaard. Zorg dus dat uw nabestaanden op de hoogte zijn van uw cryptovaluta, en zorg dat u geregeld heeft dat zij dan bij uw private key kunnen. Want hoe u het ook wendt of keert: om crypto-valuata na te laten, moet u tornen aan het veiligheidsaspect van uw belegging.
Onderneem actie!
Kortom: het is goed om na te denken over het nalaten van uw crypto-valuta, en om actie te ondernemen zodat uw nabestaanden de valuta ook daadwerkelijk kunnen erven.
- Vertel nabestaanden over uw crypto-valuta.
- Bepaal hoe u uw wachtwoord wilt nalaten.
- En regel dat dan ook!