Ga door naar hoofdcontent
NieuwsDuurzame uitvaart, duurzame uitvaartondernemingen

Duurzame uitvaart, duurzame uitvaartondernemingen

Donderdag 7 april 2022

Het bewustzijn dat we echt actie moeten ondernemen als we een mooie aarde willen nalaten aan onze kinderen en kleinkinderen, is nog nooit zo groot geweest. Uw uitvaartverzorger kan u helpen om een duurzame uitvaart vorm te geven, die natuurlijk ook past bij de overledene.

Het IPCC-rapport dat begin april uitkwam, benadrukte het weer: we moeten nu echt actie ondernemen om verdere opwarming van de aarde substantieel af te remmen. Meer en meer mensen zijn dan ook bewust bezig met het terugbrengen van energie en brandstofverbruik, het kopen van duurzame materialen, zuinig omgaan met water, etc.. Waarom zou je dan bij het regelen van een uitvaart niet op dat soort aspecten letten?

Minder CO2-uitstoot bij een uitvaart

Als het om uitstoot van CO2 bij een uitvaart gaat, is de grootste besparing te behalen bij het vervoer van de gasten die naar de begrafenis of crematie komen. Veel mensen stappen daarvoor vanzelfsprekend in hun eigen auto. Door hen erop te wijzen dat zij misschien met anderen mee kunnen rijden of met de fiets of openbaar vervoer kunnen komen, kan veel CO2-uitstoot vermeden worden. Als de gehele uitvaart op één locatie plaatsvindt, scheelt het nog meer autokilometers. En is het voor de belangstellenden ook veel gemakkelijker!

Een keur aan mogelijkheden voor een duurzame uitvaart

Maar natuurlijk zijn er ook andere aspecten waar u op kunt letten. De bloemen: waar komen die vandaan? Het drukwerk: is dat echt nodig? De uitvaartkist: welke materialen zijn daarin verwerkt? De catering: waarom geen biologische producten? Op de website van GreenLeave vindt u veel inspiratie.

Duurzame uitvaartondernemingen

GreenLeave is een samenwerkingsverband van uitvaartondernemers die streven naar 100% duurzame uitvaarten. Zoals zoveel andere ondernemers in Nederland, zijn ook uitvaartondernemers druk bezig om hun steentje bij te dragen aan een betere wereld. Door zich aan te sluiten bij GreenLeave verbinden uitvaartondernemingen zich aan duurzaamheidseisen, en daarop worden zij ook gecontroleerd. Zij zetten zich niet alleen in voor het verzorgen van duurzame uitvaarten, zij werken ook zelf duurzaam.

Duurzaam is gewoon

En dat helpt enorm om ook anderen te stimuleren om ook duurzaam te werken, zo werd duidelijk tijdens het ThemaEvent over duurzaamheid dat BGNU op 4 april voor haar leden en andere belangstellenden in de uitvaartbranche organiseerde. Manager Maatschappelijk verantwoord ondernemen Ilse van de Voort, uitvaartondernemer Bas Notermans, uitvaartverzorger Dennis Vrolijk en GreenLeave-voorman Evert de Niet vertelden over wat hun drijft om duurzaam te werken en wat er gedaan kan worden om uitvaarten duurzamer te maken.

Daarbij gaf uitvaartverzorger Dennis Vrolijk ook aan dat, omdat zijn werkgever alles zo duurzaam mogelijk doet, het voor hem ook heel gewoon is om in gesprekken met nabestaanden uit te gaan van duurzame mogelijkheden om de uitvaart vorm te geven. Natuurlijk binnen de kaders van wat bij hen en de overledene past, maar vaak is dat gemakkelijker dan gedacht. “Zit ik bij mensen thuis en kijk ik uit op een mooie tuin, hoe makkelijk is het dan om voor te stellen dat de kleinkinderen ieder een mooie bos bloemen plukken en de plaatselijke bloemist vragen daar een mooi stuk van te maken?”, aldus Dennis Vrolijk.

Meer lezen?

Bent u geïnteresseerd in duurzame mogelijkheden rond een uitvaart? In de komende maand publiceert BGNU op deze website een aantal verhalen: over uitvaartkisten, over het vervoer rond een uitvaart, en over de nieuwe vorm van lijkbezorging: resomeren.