BGNU op bezoek bij Vaste Commissie SZW Tweede Kamer
Maandag 17 december 2018BGNU nam donderdag 13 december 2018 deel aan de delegatie van branches MKB-Nederland tijdens het bezoek aan de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van de Tweede Kamer.
Knelpunten Wet arbeidsmarkt in balans
Onder het voorzitterschap van Michel Rog (CDA) schetsten mkb-ondernemers uit diverse branches de knelpunten die zij ervaren op de arbeidsmarkt en vroegen hiervoor aandacht van de Vaste Commissie SZW. Oplossingen voor de gesignaleerde knelpunten biedt het wetsontwerp Arbeidsmarkt in balans niet.
De Wet arbeidsmarkt in balans is op 7 november 2018 door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer W. Koolmees, naar de Tweede Kamer gestuurd.
Belang van flexibiliteit voor ondernemers
Kees van der Spek sprak namens BGNU over het belang van flexibiliteit voor ondernemers. Ook in onze branche hebben we een zekere mate van flexibiliteit nodig omdat we het werkaanbod niet kunnen plannen. Een goede balans tussen medewerkers met een arbeidsovereenkomst en een flexibele schil is voor onze branche onontbeerlijk.
Loondoorbetaling bij ziekte
Een andere ondernemer lichtte de problematiek rondom de verplichte loondoorbetaling bij ziekte gedurende twee jaar. De oproep is gedaan om mkb-ondernemers een gerichte financiële compensatie te geven voor de kosten in het tweede ziektejaar. In het regeerakkoord is hiervoor een bedrag gereserveerd.
Administratieve lastendruk
Tevens schetsten de ondernemers de administratieve lastendruk voor instroom van een nieuwe medewerker met een beperking (Wet Arbeidsgehandicapten 100.000 banen) . Extra aandacht is gevraagd voor de verschillende procedures en instrumenten die gemeenten hanteren waar de ondernemer in zijn regio te maken heeft. De ondernemer belandt in een oerwoud van regels en het doel van ontzorgen wordt niet bereikt. Daarbij zien de ondernemers het risico van een boete toenemen door falende (locale) overheid die niet in staat is kandidaten uit de doelgroep voor te dragen.
Ook de zorgen over de plicht om meer mensen in loondienst te nemen kregen aandacht. En ook zorgen over de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers zijn met de Kamerleden gedeeld. Een oproep is gedaan om het succesvolle MKB-Nederland project rondom het creëren van een leercultuur in het bedrijf, te continueren. En om daarvoor financiële middelen beschikbaar te stellen.
Speerpunten MKB-Nederland
Tot slot overhandigde de directeur van MKB-Nederland, Leendert-Jan Visser, de brochure “Speerpunten MKB-Nederland voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In deze brochure heeft BGNU haar steentje bijgedragen met het branche-specifieke knelpunt “aandacht voor gezondheidsrisico’s na nucleaire borgbehandelingen” (arbeidsomstandigheden en gezondheidsrisico’s) in het kader van duurzame inzetbaarheid.
Klik hier voor de brochure MKB-Nederland speerpunten Wet Arbeidsmarkt in Balans.