Ga door naar hoofdcontent
NieuwsBegraven in Nederland voor moslims?

Begraven in Nederland voor moslims?

Maandag 20 april 2020

Door de coronamaatregelen is het voor veel moslims lastiger om in hun land van herkomst, of dat van hun ouders, begraven te worden. Begraven in Nederland is voor moslims dan een optie, maar er zijn nog wat stappen te zetten voordat dat een natuurlijke keuze is.

Niet in Marokko of Turkije

Voor veel Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond is het vanzelfsprekend om in Marokko begraven te worden. Ook de verzekering voor de uitvaartkosten is daaraan aangepast. Maar in de strijd tegen het coronavirus werden grenzen gesloten en reisbeperkingen ingevoerd. Naar Marokko reizen in verband met een uitvaart kan daardoor lastig zijn.

Ook een begrafenis in Turkije is voor veel Turkse moslims om die redenen een stuk minder vanzelfsprekend geworden. Veel Turkse en Marokkaanse Nederlanders kijken daarom nu naar mogelijkheden om in Nederland begraven te worden.

Voor eeuwig

Moslims vinden het belangrijk om voor eeuwig begraven te worden, maar ook voor veel andere mensen is een graf dat altijd blijft bestaan een prettig idee. Voor eeuwig begraven worden, is lastig in Nederland, waar we gewend zijn dat graven na een bepaalde tijd geruimd kunnen worden.

“Gewone” Nederlandse begraafplaatsen kennen algemene graven en particuliere graven. Algemene graven worden na 10 jaar geruimd. Particuliere graven worden veelal voor een bepaalde periode uitgegeven. Als degene die zo’n graf huurt, die periode niet verlengd, wordt het graf geruimd.

Soms worden particuliere graven ook voor onbepaalde tijd uitgegeven. De beheerder van de begraafplaats kan dan nooit tot ruiming overgaan. Maar de begraafplaats kan wel opgeheven worden. Dus helemaal zeker dat het graf niet geruimd wordt, is dat ook niet.

Wie in Nederland maximale zekerheid wil hebben dat zijn graf niet wordt geruimd, kan kiezen voor een natuurbegraafplaats. Graven op een natuurbegraafplaats worden niet geruimd en de begraafplaats zelf krijgt op de langere termijn de bestemming natuur; ook dan blijft het graf onaangeroerd.

Eigen begraafplaats

Een andere mogelijkheid is om als religieuze gemeenschap een eigen begraafplaats te hebben, zoals bijvoorbeeld bij joodse begraafplaatsen.

Vanuit de islamitische gemeenschap zijn er daarom initiatieven om eigen begraafplaatsen te creëren. Door de coronamaatregelen zijn die in een stroomversnelling gekomen. Zo is het de Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen In Nederland (BIBIN) in heel korte tijd gelukt om de grond die eind maart 2020 in het Drentse Zuidlaren werd gekocht geschikt te maken voor begraven. Vanaf vrijdag 24 april 2020 vinden er islamitische begrafenissen plaats.

Voor de toekomst

Daarnaast wordt het nu op steeds meer gemeentelijke begraafplaatsen mogelijk om te begraven in een graf voor onbepaalde tijd. Op deze manieren wordt het op steeds meer plaatsen in Nederland voor moslims mogelijk om te begraven.

En wordt begraven op een plaats waarmee je binding voelt makkelijker. Voor steeds meer moslims zal dat bij hun woonplaats in Nederland zijn; dichter bij de kinderen, dan bij hun ouders.