Snelle bezorging rouwpost moet blijven

 

Er wordt steeds minder papieren post verstuurd. Het versturen van post wordt daardoor duurder. Daarom gaan er stemmen op om post op minder dagen per week te bezorgen. Dat mag niet gaan gelden voor rouwpost, vindt BGNU.

Pleidooi voor behoud 24-uursverzending rouwpost

Wettelijk is vastgelegd dat rouwbrieven en rouwkaarten door PostNL zes dagen per week worden bezorgd. Ook op maandag; een dag waarop geen normale post wordt bezorgd.

De vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat had op 23 mei 2024 een rondetafelgesprek over de wettelijke termijnen van postverzending. BGNU heeft de leden van de Kamercommissie ter voorbereiding daarop een brief geschreven. Daarin pleit BGNU voor het behoud van de 24-uursverzending zoals we die nu kennen. En voor het betaalbaar houden daarvan.

Rouwbrief hoort bij een uitvaart

20240523 Hulp bij uitvaart Snelle bezorging rouwpost moet blijven

Het maken van een mooie rouwbrief of rouwkaart hoort bij het regelen van een uitvaart. Het ontvangen ervan is een erkenning van de band met de overledene. Voor veel mensen is een rouwbrief dan ook een tastbaar en persoonlijk aandenken aan de overledene.

En natuurlijk is een rouwbrief vaak ook een uitnodiging om de afscheidsceremonie bij te wonen. Veel mensen die via andere kanalen over een overlijden horen, wachten of zij een rouwbrief ontvangen om te weten of zij zijn uitgenodigd voor de uitvaartplechtigheid.

Papieren rouwpost blijft

Rouwpost is dus niet zomaar post. En waar door digitalisering andere poststromen fors zijn afgenomen, blijven rouwbrieven en -kaarten verzonden worden. Wel worden rouwbrieven ook steeds vaker digitaal verzonden; aanvullend dus, op de papieren verzending.

Snelle bezorging rouwbrieven belangrijk

Een rouwbrief- of rouwkaart is vaak een uitnodiging voor het bijwonen van de afscheidsceremonie. Daarom is het belangrijk dat die tijdig wordt bezorgd. Zeker omdat ouderen vaak ontvangers zijn. Zij zijn het beste, en soms ook alleen maar, met papieren post te bereiken.

De gevolgen van het niet tijdig ontvangen van rouwpost zijn vaak ingrijpend. Als de uitvaart al heeft plaatsgevonden, heeft de ontvanger geen kans gehad om afscheid te nemen van de overledene. Dat moet voorkomen worden. Vandaar het pleidooi van BGNU om de bezorging van rouwpost zoals we die kennen – betaalbaar – te behouden.