Wie kijkt er mee met de uitvaartdienst

 

Op zaterdag 18 maart 2023 berichtte de NOS over opnamen van uitvaartdiensten die via YouTube voor iedereen zichtbaar waren, zonder dat de nabestaanden zich dat realiseerden. Dit naar aanleiding van een bericht daarover in Turbantia.

De uitvaartplechtigheid opnemen: handig!

20230321 BGNU Wie kijkt er mee met de uitvaartdienst Video is handig

Een video-opname van de uitvaartplechtigheid maken, heeft veel voordelen. Zo vinden veel mensen het fijn om een tastbare herinnering aan de uitvaart te hebben. Of om de uitvaartplechtigheid gewoon nog eens rustig te kunnen terugkijken; op de dag van de uitvaart zelf gaat er immers zo veel langs je heen. Video-opnamen kunnen ook direct worden uitgezonden. Zo kunnen mensen die in het buitenland verblijven of die door bijvoorbeeld ziekte niet op de locatie van de uitvaart aanwezig kunnen zijn, de uitvaart toch meebeleven.

Weten wie de uitvaart ziet

20230321 BGNU Wie kijkt er mee met de uitvaartdienst weten wie de uitvaart ziet

Van de mensen die naar de locatie van de uitvaart komen, ziet u dat ze er zijn. Lastiger is het om zicht te krijgen op wie via een livestream de uitvaartplechtigheid bijwonen. Sommige mensen vinden het een onprettig idee als zij niet weten wie de uitvaart zien. Bespreek dat daarom met uw uitvaartverzorger als u overweegt om van een livestream gebruik te maken bij de uitvaart. Er zijn verschillende manieren om uitvaarten te streamen en de mogelijkheden om toegang tot de livestream open te stellen of te beperken, verschillen dus ook.

YouTube in de kerk

20230321 BGNU Wie kijkt er mee met de uitvaartdienst You Tube gebruiken

Een van de mogelijkheden om een uitvaartdienst via livestream uit te zenden is via YouTube. Veel kerken maken gebruik van YouTube om kerkdiensten toegankelijk te maken voor mensen die niet naar de kerk kunnen komen. Zij stellen die mogelijkheid vaak ook open voor uitvaartdiensten. Er is echter een groot verschil tussen een kerkdienst en een uitvaartdienst: de livestream van een kerkdienst is voor iedereen voor een lange tijd toegankelijk, bij een uitvaartdienst in de kerk wil je dat (meestal) niet. Geen probleem: het is gemakkelijk in te stellen, maar dat moet dan wel even gebeuren. Dus: laat u een opname maken, en wordt die uitgezonden via YouTube, maak dan duidelijke afspraken over de zichtbaarheid – voor wie en hoelang – van de video.


Wilt u meer lezen over het maken van opnamen van een begrafenis of crematie? Klik eens door naar ons artikel over het fotograferen en filmen van een uitvaart. U leest er over de verschillende manieren waarop een uitvaartplechtigheid kan worden vastgelegd, wat de voor- en nadelen daarvan zijn en waarom u het zou doen.