Nieuws

Hoe steun je iemand die rouwt tijdens de kerst?
Kerstmis is niet voor iedereen een feest van geluk en gezelligheid. Als je rouwt om het verlies van een dierbare die is overleden, heb je weinig energie en vaak helemaal geen zin in gezelligheid. Hoe kunt u iemand die rouwt, steunen tijdens de feestdagen? In dit artikel geeft BGNU u een aantal tips.

Kerst zonder die ander
De feestdagen komen eraan. Een tijd van vrolijkheid en tradities. Een tijd van samen zijn. Hoe maakt u daarvan een prettige tijd als degene die u lief is, er niet meer is?

Korting bij Notariële Diensten
Als de uitvaartplechtigheid achter de rug is, is er vaak nog veel te doen. Zo wikkelt u als nabestaande dan de erfenis af. Vaak heeft u daarbij een Verklaring van Erfrecht nodig. Via uw BGNU-uitvaartverzorger krijgt u 10 procent korting op een Verklaring van Erfrecht en/of Verklaring van Executele bij Notariële Diensten.

Alles over de dood, ook voor mensen met een verstandelijke beperking
Dood gaan en rouwen. Het zijn allebei momenten waarop we vaak woorden te kort komen en niet weten hoe we onze ideeën en gevoelens met een ander kunnen delen. Het kan als extra moeilijk voelen als de ander een verstandelijke beperking heeft. Dat hoeft niet. De website 'Alles over de dood' is gemaakt om mensen met een verstandelijke beperking te informeren over dood gaan en rouwen, maar de informatie is voor iedereen praktisch.

Gaan we veraarden?
Je huurt als nabestaande een ruimte in een uitvaartcentrum. Niet voor een paar uur, of een paar dagen, maar voor ruim een maand. Je hebt er de gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken, er zijn comfortabele stoelen en een tafel – die je na een paar dagen al aardig gevuld hebt met herinneringen aan de overledene. De overledene is ook in deze ruimte. Hij is in een gesloten met een hooimengsel gevulde cocon gelegd, en in de veertig dagen waarin zijn lichaam veraard, kun je bij hem zijn en afscheid nemen, en anderen in de gelegenheid stellen om afscheid te nemen.

Regelgeving voor omgang met overleden lichaam op komst
Ministers Dilan Yesilgöz (Justitie) en Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) hebben de Tweede Kamer geïnformeerd over hun plannen naar aanleiding van het WODC-onderzoek Strafbaarstelling Lijkschennis.

Ombudsman Uitvaartwezen zet proef versterking rechtsbescherming voort
De proef waarbij de Ombudsman Uitvaartwezen ook klachten van nabestaanden over niet bij de Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen aangesloten uitvaartorganisaties in behandeling neemt, wordt voortgezet.

Wie kijkt er mee met de uitvaartdienst
De NOS en Turbantia schreven dat het via YouTube soms mogelijk is om video’s van besloten uitvaartdiensten te zien. Maak goede afspraken over door wie en hoelang videobeelden van de begrafenis- of crematiedienst bekeken kunnen worden.

Meer orgaandonaties
In het nieuws konden we onlangs lezen dat nabestaanden vaker toestemming voor orgaandonatie geven sinds de donorwet is ingegaan. Op de website van BGNU leest u wat orgaandonatie betekent voor het afscheidnemen.

Wat ging er mis in de VS?
Heeft u het ook in de media gelezen: een uitvaartondernemer in de Verenigde Staten die ledematen van overledenen afhakt en verkoopt? Zou dat in Nederland ook kunnen gebeuren?