Ga door naar hoofdcontent
InformatieWie zijn de erfgenamen?

Wie zijn de erfgenamen?

De overledene kan zijn wensen over de verdeling van zijn nalatenschap hebben vastgelegd in een testament en/of codicil. Is dat niet het geval, dan bepaald de wettelijke verdeling wie de erfgenamen zijn.

Erfgenamen vastleggen in een testament

In een testament kan zijn vastgelegd wie erfgenamen zijn en wie niet. Erfgenamen kunnen zowel natuurlijke personen zijn (bijvoorbeeld een kind, levenspartner of vriend), als rechtspersonen (zoals een stichting voor een goed doel).

In het Centraal testamentenregister (CTR) is van elk Nederlands testament vastgelegd wanneer en bij welke notaris het is opgemaakt. Een notaris kan die informatie bij het CTR opvragen, maar nabestaanden kunnen dat ook zelf doen. Is er een testament, dan kunt u als nabestaande contact opnemen met de notaris die het heeft opgeslagen.

Spullen nalaten via een codicil

De overledene kan een codicil hebben opgesteld. Een codicil is een door de overledene zelf geschreven document dat niet bij een notaris gedeponeerd hoeft te zijn. Een codicil wordt meestal thuis bewaard. Een logische plaats om te beginnen met zoeken is bij de papieren die na een overlijden nodig (kunnen) zijn.

In een codicil kan de overledene hebben vastgelegd aan wie hij bepaalde persoonlijke eigendommen wil nalaten. Dat kan alleen als die relatief weinig geldelijke waarde hebben. De bestemming van kostbaar antiek, kunst, een auto of een huis moet in een testament worden opgenomen.

Als er geen testament is

Als de overledene geen testament heeft laten maken, geldt het wettelijk erfrecht. Het wettelijk erfrecht kent vier groepen erfgenamen:

  1. echtgenoot / geregistreerd partner en kinderen
  2. ouders, broers en zussen en hun kinderen
  3. grootouders
  4. overgrootouders

Een groep komt pas aan bod als er in de bovenliggende groep geen erfgenamen zijn.

Vind een gecertificeerd uitvaartbedrijf

Vertrouw op de kennis en ervaring van een BGNU-uitvaartbedrijf.

Afbeelding KAART BGNU ALLES