Ga door naar hoofdcontent
InformatieWie betaalt de uitvaartkosten?

Wie betaalt de uitvaartkosten?

In de emotionele periode rond een uitvaart kan het stressvol zijn als onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de kosten.

In het Burgerlijk wetboek staan regels die van belang zijn voor het antwoord op de vraag wie de uitvaartkosten betaalt.

De opdrachtgever zorgt dat de uitvaart wordt betaald

Het is goed om te weten dat degene die zijn of haar handtekening zet onder de overeenkomst met de uitvaartverzorger verantwoordelijk is voor het betalen van de kosten. Hij of zij is de opdrachtgever en het eerste aanspreekpunt voor de uitvaartondernemer. De factuur van de uitvaart kan op de volgende manieren worden voldaan:

Uit de erfenis

De kosten van de uitvaart mogen uit de erfenis betaald worden. De opdrachtgever van de uitvaart kan de kosten voor de uitvaart voorschieten en de erfgenamen vragen de kosten aan hem te vergoeden. De kosten van de uitvaart zijn zogenaamde ‘preferente schulden’. Preferent betekent dat ze betaald mogen worden vóór andere schuldeisers een claim kunnen leggen op de erfenis. 

In plaats van voorschieten, kan de opdrachtgever de bank vragen om de uitvaartfacturen te betalen van de bankrekening van de overledene. De bank kan dat doen, als die rekening voldoende saldo bevat.

Van geld dat opzij is gezet voor de uitvaart

Soms heeft iemand geld apart gehouden voor de uitvaart, maar zijn nabestaanden daar niet van op de hoogte. Dat is iets om bedacht op te zijn. Is er een verzekering? Is er een bedrag opzijgelegd op een spaarrekening of in een deposito bij een uitvaartonderneming? Of misschien wel in de spreekwoordelijke ‘oude sok’?

Uit de uitvaartverzekering

Bij het regelen van een uitvaart zal de uitvaartverzorger u eerst vragen of er een verzekering aanwezig is. Zo ja, dan vraagt hij bij de uitvaartverzekeraar op welk verzekerd bedrag tot uitkering gaat komen. Is er sprake van een natura-verzekering, dan komt er inzicht in het verzekerde dienstenpakket. De verzekeraar moet deze vraag binnen een werkdag kunnen beantwoorden. 

Door de erfgenamen

Indien een erfenis of uitvaartverzekering niet toereikend is, kan de opdrachtgever de erfgenamen vragen om de kosten te vergoeden, als hij of zij die heeft voorgeschoten. De erfgenamen moeten de kosten vergoeden, ook als die hoger zijn dan de erfenis.

Door bloed- en aanverwanten

Als niemand de zorg op zich neemt om de uitvaart te regelen, zorgt de Burgemeester hiervoor en komen de kosten voor rekening van de gemeente. De gemeente heeft de bevoegdheid om de uitvaartkosten te verhalen op bloed- en aanverwanten (zoals de echtgenoot, ouders en kinderen) die “tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest”.

Kosten van een gemeentelijke uitvaart worden verhaald

Als niemand het initiatief neemt om een uitvaart te regelen. Doet de gemeente waar de overledene zich bevindt dat. De gemeente kan de kosten daarvan verhalen op de nalatenschap en/of de erfgenamen (als zij de nalatenschap inclusief schulden hebben aanvaard).

Is de vordering niet op die manier inbaar, dan kan de gemeente de kosten verhalen op hen die een onderhoudsplicht ten opzichte van de overledene hadden. Op grond van de Wet op de lijkbezorging (artikel 22) en het Burgerlijk Wetboek 1 (artikelen 392-396) heeft de gemeente de bevoegdheid de uitvaartkosten te verhalen op bloed- en aanverwanten zoals de echtgenoot, ouders en kinderen, die “tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest”.

De verplichting om de kosten voor de uitvaart aan de gemeente te vergoeden, geldt voor hen ook als zij de erfenis hebben verworpen of beneficiair hebben aanvaard. En geldt ook als er weinig of geen contact meer was.

Vind een gecertificeerd uitvaartbedrijf

Vertrouw op de kennis en ervaring van een BGNU-uitvaartbedrijf.

Afbeelding KAART BGNU ALLES