Ga door naar hoofdcontent
InformatieUitvaartverzekeringen

Uitvaartverzekeringen

Driekwart van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Maar wat voor soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

En is het eigenlijk altijd nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten? Is het mogelijk om een uitvaartverzekering te stoppen? En wat als niet bekend is of iemand verzekerd is of waar hij dat is?

Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Een uitvaartverzekering betaalt of vergoedt (een deel van) de kosten van een uitvaart. De drie meest voorkomende soorten verzekering – combinaties mogelijk – zijn:

Kapitaalverzekering

Bij uw overlijden krijgen uw nabestaanden een bedrag uitgekeerd waarmee zij de uitvaart (deels) kunnen betalen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de premie en de polisvoorwaarden. Soms kent de verzekeraar de voorwaarde dat u eerst 1 of 2 jaar premie moet hebben betaald voordat tot uitkering wordt overgegaan. Aan wie (“de erfgenamen” of een bepaald persoon) wordt uitgekeerd, wordt in de polis vastgelegd. Er is volledige vrijheid in de keuze van uitvaartverzorger.

Naturaverzekering

Bij uw overlijden worden door de uitvaartverzekeraar goederen en diensten geleverd die in de polis zijn vastgelegd. De uitvaartverzekeraar heeft daarvoor veelal contracten met bepaalde uitvaartverzorgers. Wanneer uw nabestaanden na uw overlijden contact opnemen met de uitvaartverzekeraar, brengt hij hen met een gecontracteerde uitvaartverzorger in contact. De nabestaanden hebben dus een beperkte vrijheid in hun keuze van uitvaartverzorger als zij van de naturaverzekering – zoals die bedoeld is – gebruik willen maken.

Wanneer de nabestaanden kiezen voor een niet gecontracteerde uitvaartverzorger keert de naturaverzekering doorgaans een bedrag uit. Dit bedrag kan lager zijn dat de waarde van het pakket goederen en diensten dat anders vergoed zou zijn. Hoe hoog het bedrag is, kan de uitvaartondernemer voor u navragen bij de verzekeraar zodat er bij het regelen van de uitvaart rekening mee gehouden kan worden. BGNU heeft over die informatieverstrekking en het uitkeren afspraken gemaakt met de natura-uitvaartverzekeraars aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.

Veel verzekeringsmaatschappijen kennen een basispakket, waarin de standaardonderdelen van een uitvaart zijn opgenomen. Het is mogelijk om daarnaast een aanvullende verzekering (al dan niet als naturaverzekering) af te sluiten voor extra mogelijkheden.

Ook voor naturaverzekeringen kan gelden dat de verzekeraar de voorwaarde heeft dat u eerst 1 of 2 jaar premie moet hebben betaald om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Natura-sommenverzekering

Een natura-sommenverzekering is vergelijkbaar met een naturaverzekering. Bij een natura-sommenverzekering is niet een vast pakket van goederen en diensten verzekerd, maar een vast bedrag, dat veelal wordt uitgekeerd aan de uitvaartonderneming die de uitvaart verzorgt.

Koopsom uitvaartverzekering

Met een koopsom uitvaartverzekering betaalt u geen maandelijkse premie, maar stort eenmalig een bedrag en bent dan direct verzekerd. De uitkering kan plaatsvinden in natura of in geld of in een combinatie daarvan. Dat wordt vastgelegd in de polis.

Moet ik een uitvaartverzekering afsluiten?

Veel mensen denken dat een uitvaartverzekering ervoor zorgt dat er sowieso voldoende geld is voor hun uitvaart en dat nabestaanden ontlast zijn van het regelen ervan. Beide hoeft maar ten dele waar te zijn: het hangt af van het type verzekering en het verzekerde bedrag.

Of het wenselijk is om een uitvaartverzekering af te sluiten is dan ook een persoonlijk keuze. Wij geven u graag een aantal relevante overwegingen mee.

Kan ik een uitvaartverzekering beëindigen?

Een uitvaartverzekering kunt u vergelijken met een brandverzekering: u bent verzekerd zolang u premie betaalt. Stopt u met betalen, dan stopt ook de dekking van de verzekering. De verzekeraar heeft in de tijd dat u verzekerd was, het risico gedragen dat u schade zou melden. De verzekeraar legt geen spaarpotje voor u aan. In principe heeft u dus geen recht op uitbetaling nu of later als u een uitvaartverzekering beëindigt. In de polisvoorwaarden worden echter vaak wel mogelijkheden gegeven:

  • De uitvaartverzekering premievrij maken
    Doorgaans moet een uitvaartverzekering al diverse jaren gelopen hebben, wil de uitvaartverzekeraar de mogelijkheid tot premievrij maken bieden.
  • De uitvaartverzekering afkopen
    Afkopen betekent dat de in de polis opgebouwde waarde direct (voor het overlijden) wordt uitgekeerd. Van het uit te keren bedrag worden kosten en een eventuele premieachterstand afgetrokken. De afkoopwaarde is altijd lager dan de waarde van de polis tot het moment dat u premie heeft betaald; een belangrijk deel van de premie gebruikt de verzekeraar immers om het risico af te dekken dat u overlijdt nadat u de verzekering heeft afgesloten. Afkopen is daarom financieel doorgaans niet verstandig. Overigens kennen niet alle uitvaartverzekeraars het recht van afkoop.

Waar was de overledene verzekerd?

Achterhalen of een overledene verzekerd was en zo ja, waar, kan een hele klus zijn. Wettelijk gezien hebben nabestaanden tot vijf jaar na overlijden van de verzekerde recht op uitkering door een uitvaartverzekeraar. Hieronder enkele tips om te achterhalen of de overledene een uitvaartverzekering had.

  • De administratie van de overledene
    Tussen de papieren van de overledene treft u mogelijk polissen aan of post die er op wijst dat de overledene een uitvaartverzekering heeft of had. Wees alert op polissen van uitvaartverzekeraars die niet meer bestaan; die zijn mogelijk overgenomen door andere verzekeraars.
  • Bankafschriften
    Staan er op de bankafschriften betalingen aan een uitvaartverzekeraar? Een overzicht van in Nederland actieve uitvaartverzekeraars vindt u op VanAtotZekerheid. Als u vermoedt dat een betaling betrekking heeft op een uitvaartverzekering, kunt u contact opnemen met de verzekeraar.
  • Assurantieadviseur
    Maakte de overledene gebruik van de diensten van een assurantieadviseur? Hij kan u mogelijk vertellen of er een uitvaartverzekering was afgesloten.
  • Nabestaandendesk Verbond van Verzekeraars
    De nabestaandendesk van het Verbond van Verzekeraars heeft een zoekservice voor polissen. Hoe de zoekservice werkt en welke voorwaarden er gelden, leest u op VanAtotZekerheid. Het Verbond gaat voor u bij aangesloten verzekeraars na of de overledene een verzekering had afgesloten. Wordt er een polis gevonden dan krijgt u de naam van de uitvaartverzekeraar door en kunt u daarmee contact opnemen.

Polis gevonden van onbekende uitvaartverzekeraar?

Heeft u een oude uitvaartpolis gevonden waarvan de maatschappij niet meer lijkt te bestaan? Het kan gaan om een (premievrije) polis die nog een (beperkte) waarde vertegenwoordigt. Via de Informatiedesk van De Nederlandse Bank (DNB) kunt u achterhalen wie de rechtsopvolger van de verzekeringsmaatschappij is.

Wat is de waarde van een oude uitvaartpolis?

Of een gevonden uitvaartpolis een waarde vertegenwoordigt en zo ja, welke, is van veel factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld:

  • het type uitvaartverzekering dat werd afgesloten,
  • wat het verzekerd bedrag of het overeengekomen naturapakket is,
  • of er nog premie wordt betaald, of dat de verzekering premievrij is,
  • wanneer de uitvaartverzekering is afgesloten,
  • of de uitvaartverzekering is geïndexeerd.

Bij het regelen van de uitvaart kan uw uitvaartverzorger de verzekeraar vragen aan te geven wat de waarde van de polis is. De uitvaartverzekeraar kan deze informatie binnen een werkdag geven en keert binnen 10 werkdagen na ontvangst van de daarvoor benodigde stukken uit. BGNU heeft daarover afspraken gemaakt met de natura-uitvaartverzekeraars aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.

Wordt pas na het regelen van de uitvaart duidelijk dat de overledene een uitvaartverzekering had, dan kunt u zelf contact opnemen met de uitvaartverzekeraar.

Vind een gecertificeerd uitvaartbedrijf

Vertrouw op de kennis en ervaring van een BGNU-uitvaartbedrijf.

Afbeelding KAART BGNU ALLES