Ga door naar hoofdcontent
InformatieTestament en codicil

Testament en codicil

De wet bepaalt hoe uw erfenis verdeeld wordt. Wilt u het anders, dan moet u een testament maken. Goederen met een geringe geldelijke waarde, kunnen in een codicil aan iemand worden toegewezen.

In een codicil kan worden vastgelegd welke persoonlijke spullen die geen grote geldelijke waarde hebben aan wie moeten toekomen na het overlijden. Laat u geld en/of spullen na die wel een grote geldelijke waarde hebben (zoals een huis, antiek, auto, etc.)? Dan moet u een testament maken, als u wilt afwijken van de wettelijke verdeling. 

Codicil

In een codicil kunt u vastleggen aan wie bepaalde persoonlijke spullen die geen grote geldelijke waarde hebben na uw overlijden moeten toekomen. Ook kunt u in een codicil opschrijven wat uw wensen voor uw uitvaart zijn (bijvoorbeeld of u begraven of gecremeerd wilt worden).

Een codicil moet aan bepaalde eisen voldoen:

  • In een codicil kunt u uw wensen voor uw uitvaart en de eventuele asbestemming opschrijven.
  • In een codicil kunt u opschrijven welke persoonlijke spullen die geen grote geldelijke waarde hebben aan wie moeten toekomen na uw overlijden. Beschrijf de spullen nauwkeurig en stuk voor stuk. Geld en spullen die een grote geldelijke waarde hebben (zoals een huis, antiek, auto, etc.) kunnen alleen met een testament worden vermaakt.
  • Een codicil moet met de hand geschreven, gedateerd en ondertekend zijn.

Voor- en nadelen van een codicil

Het voordeel van een codicil ten opzichte van een testament is dat er geen (notaris)kosten aan verbonden zijn. Bovendien bent u heel flexibel in het veranderen van uw wensen. Het is dan ook verstandig om regelmatig te checken of uw codicil nog in overeenstemming is met uw wensen. Doe dat zeker naar aanleiding van grote levensgebeurtenissen, zoals het aangaan van een relatie of het krijgen van een kind. 

Een nadeel van een codicil is dat u er niet alles mee kunt regelen en dat nabestaanden soms niet weten (of willen weten) dat er een codicil is. Om dit laatste te voorkomen kunt u een codicil ook deponeren bij een notaris. Dat maakt het objectief: u voorkomt dat nabestaanden een hen onwelgevallig codicil “per ongeluk vergeten”. 

Echter: bewaar een codicil, zeker als daarin de wensen voor uw uitvaart staan, niet alleen bij een notaris! Voordat nabestaanden na uw overlijden de (juiste) notaris benaderen, zijn er doorgaans enkele weken verstreken en heeft de uitvaart al plaats gevonden. 

Sinds 2003 is het niet meer mogelijk om in een nieuw codicil een executeur aan te wijzen; dat moet in een testament gebeuren. Oudere codicillen blijven op dit punt wel geldig.

Testament

De wet bepaalt hoe uw bezittingen en schulden verdeeld worden. Wilt u dat uw erfenis anders wordt verdeeld, of wilt u dat bepaalde (dure) goederen bij bepaalde personen terecht komen? Of wilt u dat de erfenis voor bepaalde erfgenamen beheerd wordt of wilt u een voogd aanwijzen voor uw kinderen? In al die gevallen heeft u een testament nodig.

Ook in een aantal andere gevallen kan het verstandig zijn om een testament te maken:

  • Als u of uw partner uit het buitenland komt. Een testament kan voorkomen dat onderzoek naar mogelijke erfgenamen in het buitenland gedaan moet worden.
  • Als één van u een eigen onderneming heeft.
  • Als er kinderen uit een eerdere relatie zijn, of als er binnen de familie problemen zijn. Een testament voorkomt onduidelijkheid en mogelijk ruzie onder nabestaanden.
  • Als u alleenstaande (ongehuwd, geen geregistreerd partnerschap) bent. Mensen in uw omgeving zullen zaken na uw overlijden netjes willen afhandelen. Het helpt hen enorm als zij weten wat uw wensen waren en wie uw erfgenamen zijn.

Het is raadzaam om naar aanleiding van grote levensgebeurtenissen, maar zeker eens in de vijf jaar, uw testament tegen het licht te houden. En natuurlijk eventueel te herzien!

Wat kan er in een testament worden geregeld?

Vind een gecertificeerd uitvaartbedrijf

Vertrouw op de kennis en ervaring van een BGNU-uitvaartbedrijf.

Afbeelding KAART BGNU ALLES