Moet ik een testament laten maken?
De wet bepaalt hoe uw erfenis verdeeld wordt. Wilt u van die wettelijke afspraken afwijken, dan moet u een testament laten maken.
In een testament kunt u vastleggen wie bepaalde goederen erft (en daarmee afwijken van wat wettelijk geregeld is) en dat de erfenis voor bepaalde erfgenamen beheerd wordt. Ook kunt u er een voogd voor uw kinderen in aanwijzen.
In een aantal gevallen kan het laten maken van een testament extra belangrijk zijn. Enkele voorbeelden:
- Veel mensen die samenwonen maar geen geregistreerd partnerschap hebben of gehuwd zijn, willen dat degene waarmee zij samenwonen van hen erft. Dat moet in een testament vastgelegd worden.
- Als u of uw partner uit het buitenland komt of als één van u een eigen bedrijf heeft, kan een testament veel gedoe schelen als een van u overlijdt.
- Dat geldt ook als er kinderen uit een eerdere relatie zijn of als er binnen de familie problemen zijn. Ook dan is het verstandig om een testament op te maken. Bij een overlijden veranderen de verhoudingen binnen een (samengesteld) gezin. Ook tussen een ouder en (stief)kinderen en tussen (stief)broers en -zussen. Spanningen uiten zich dan vaak rond het verdelen van de erfenis. Wanneer de overledene heeft vastgelegd hoe zijn bezittingen verdeeld moeten worden, geeft dat rust.
- Ook als u alleenstaand (ongehuwd, geen geregistreerd partnerschap) bent, is het verstandig om een testament te maken. Mensen in uw omgeving zullen zaken na uw overlijden netjes willen afhandelen. Het helpt hen enorm als zij weten wat uw wensen waren en wie uw erfgenamen zijn.
Voor het opmaken van een testament moet u naar een notaris. Het is raadzaam om de zo vastgelegde wensen naar aanleiding van grote levensgebeurtenissen, maar zeker eens in de vijf jaar, tegen het licht te houden en eventueel te herzien.
Vind een gecertificeerd uitvaartbedrijf
Vertrouw op de kennis en ervaring van een BGNU-uitvaartbedrijf.