Een woning ontspullen en opleveren
Als de laatste bewoner van een woning is overleden, zorgen diens erfgenamen voor het ontspullen en opleveren van het huis. Dat is vaak een emotionele taak. Hier leest u praktische tips over hoe u dat kunt aanpakken.
Lastig taak
Het opruimen van een huis na het overlijden van de laatste bewoner kan een emotionele en uitdagende taak zijn. Nabestaanden kunnen tegen verschillende problemen aanlopen:
- Emotionele belasting: Het opruimen van persoonlijke bezittingen kan emotioneel zwaar zijn.
- Juridische kwesties: Onduidelijkheden over de verdeling van de erfenis kunnen juridische problemen veroorzaken.
- Onenigheid onder erfgenamen: Verschillende meningen over wat te bewaren, te verkopen of weg te geven kunnen tot conflicten leiden.
- Waarde inschatten: Het bepalen van de waarde van bezittingen zoals kunst of antiek kan lastig zijn. Sommige items hebben een emotionele waarde die moeilijk te kwantificeren is.
- Tijdgebrek en/of beperkte mogelijkheden: Erfgenamen hebben vaak beperkte tijd om het huis leeg te halen. Soms hebben zij geen mogelijkheden om spullen op te slaan of te vervoeren. Niet iedereen is ook even goed fysiek in staat om een woning te ontspullen en schoon op te leveren.
- Kosten: Het uitbesteden van het opruimen en schoonmaken van een huis kan duur zijn.
- Milieuoverwegingen: Het verantwoord weggooien of recyclen van spullen kan lastig zijn.
Tips
Hoe pakt u als erfgenamen het ontspullen en opleveren van een woning aan? Het is misschien niet het eerste waaraan u denkt, maar het is vaak wel waardevol als u als nabestaande een band had met de woning: maak foto’s van de woning zoals die was op het moment van overlijden. Later is dat vaak een waardevolle herinnering.
Enkele praktische tips:
- Maak een plan: Stel een gedetailleerd plan op voor het opruimen en verdelen van de bezittingen. Ga na hoeveel tijd u heeft voordat de woning opgeleverd moet worden en neem die tijd.
- Maak een inventarisatie: Maak een gedetailleerde lijst van alle bezittingen. Maak ook foto’s van items voordat ze worden verdeeld of verkocht.
- Beoordeel de waarde: Laat waardevolle items taxeren door een expert.
- Maak categorieën: Bepaal welke items u wilt bewaren, welke verkocht en welke weggegeven worden.
- Verdeel taken en schakel zo nodig hulp in: Verdeel de taken onder de erfgenamen om het proces efficiënter te maken. Aarzel niet om hulp in te schakelen. Familieleden en vrienden kunnen vaak helpen met het inpakken en verplaatsen van spullen. Dat versnelt niet alleen het proces, het biedt vaak ook emotionele steun. Ook kunt u overwegen om een professioneel bedrijf in te huren.
- Respecteer emoties: Wees begripvol voor de emoties van anderen. Sta open voor compromissen en alternatieve oplossingen.
- Communiceer open: Zorg voor duidelijke en open communicatie tussen alle erfgenamen. Leg afspraken schriftelijk vast om misverstanden te voorkomen. Raadpleeg zo nodig een jurist.
- Houd belangrijke documenten apart: Verzamel en bewaar belangrijke documenten zoals testamenten, ID-bewijzen, verzekeringspapieren, contracten, financiële documenten en eigendomspapieren. Zulke documenten kunnen nodig zijn bij de administratieve afhandeling van het overlijden of de verdeling van de erfenis. Ga er dus zorgvuldig mee om.
Professionele hulp inschakelen?

Soms is het handig of nodig om professionele hulp in te schakelen bij het ontspullen en/of opleveren van een woning. Bijvoorbeeld omdat erfgenamen geen tijd hebben om dat zelf te doen binnen de tijd die daarvoor wordt gegeven. Of omdat zij daartoe fysiek niet in staat zijn.
In zulke gevallen kunt u een bedrijf inschakelen dat u daarbij helpt. Ontruimingsbedrijven bieden vaak veel verschillende diensten aan: van het ophalen van spullen waar u vanaf wilt, tot het geheel ontruimen en opleveren van de woning (inclusief klein onderhoud zoals behang verwijderen en schilderen).
Wat professionele ontruiming kost, hangt dus ook af van wat het bedrijf doet en hoe omvangrijk de boedel is. De kosten hangen onder andere samen met het loon van de werkers, vuilafvoerkosten, inzet van containers en apparatuur, toegankelijkheid van de woning, grootte van de woning en omvang van de inboedel, welke werkzaamheden, etc. Iedere ontruimer heeft zijn eigen werkwijze en kosten. Tarieven van professionele ontruimers kunnen dus verschillen. Het is daarom raadzaam om meerdere offertes op te vragen zodat u prijzen en dienstverlening kunt vergelijken.
Houd er rekening mee dat degene die de opdracht aan het ontruimingsbedrijf geeft, ook aansprakelijk is voor die kosten. De rekening van de ontruiming moet echter vaak uit de erfenis betaald worden, of gedeeld worden door de erfgenamen. Maak daarover als erfgenamen dus duidelijke afspraken om onenigheid te voorkomen.
Een overzicht van ontruimingsbedrijven vindt u bijvoorbeeld op erkendeontruimers.nl. Ook veel kringloopbedrijven hebben een eigen ontruimingsdienst. Meer informatie over kringloopbedrijven vindt u op kringloopnederland.nl.
Een andere mogelijkheid is het inschakelen van een bedrijf dat u vooral ondersteunt bij het ontspullen en het maken van keuzes daarbij. Het bedrijf kan u coachen bij het bepalen wat er met de verschillende spullen moet gebeuren, maar u ook alle werk uit handen nemen, of het ontspullen en opleveren samen met u doen. *
Waar naartoe met spullen
Wat doet u met spullen die u als erfgenamen niet wilt hebben? Het antwoord op die vraag is mede afhankelijk van de waarde van de spullen. Waardevolle spullen kunnen verkocht worden en de opbrengst kan worden toegevoegd aan de erfenis. Als het om waardevol antiek of kunst gaat, zult u daarbij professionele hulp willen inschakelen. Andere spullen kunt u vaak zelf verkopen; bijvoorbeeld online, of – als dat niet te emotioneel is – op een vrijmarkt..

Ook is het goed om u te realiseren dat spullen die voor u weinig emotionele waarde hebben, dat voor anderen wel kunnen hebben. Misschien vindt de vrijwilliger die jarenlang wekelijks een praatje kwam maken met uw dierbare en dan altijd een koekje bij de koffie kreeg, het wel een mooie herinnering om nu de koekjestrommel te krijgen?
Spullen die weinig waarde hebben, kunt u weggeven zodat ze een tweede leven krijgen. U kunt ze doneren aan een kringloop- of weggeefwinkel.
Als u voor het ontspullen en/of opleveren van de woning een ontruimingsbedrijf inschakelt, is het vaak ook mogelijk dat het bedrijf de inboedel opkoopt. De ontruimingskosten worden dan doorgaans (deels) verrekend met de waarde van de inboedel.
*) Emma Jane is zo’n bedrijf. Deze informatiepagina is met de hulp van Emma Jane gemaakt.
Vind een gecertificeerd uitvaartbedrijf
Vertrouw op de kennis en ervaring van een BGNU-uitvaartbedrijf.
