Digitale nalatenschap regelen
Het is niet alleen belangrijk om uw uitvaartwensen op papier te zetten en te regelen wie uw bezittingen erft. Ook uw digitale nalatenschap vraagt aandacht. Wat is een digitale nalatenschap en waarom is het belangrijk om die goed te regelen? En: hoe pakt u dat aan?
Wat is mijn digitale nalatenschap?
Gemakkelijk gezegd bestaat uw digitale nalatenschap uit al die dingen waarvoor uw een online account heeft. Denk aan uw social media- en e-mailaccounts, aan accounts voor de opslag van foto’s, video’s en andere bestanden in de cloud, en aan accounts bij games, apps, e-boeken en bitcoins. Maar ook bij bijvoorbeeld banken en verzekeraars.
Doordat we steeds meer digitaal regelen, is het voor nabestaanden vaak lastig te achterhalen waar u allemaal digitaal bekend bent. Het is daarom belangrijk om daarvan een overzicht te maken en te delen met iemand die u vertrouwt.
Op de website van Digitaal samenleven vindt u een handige checklist die u helpt bij het inventariseren van uw digitale nalatenschap.
Waarom is het belangrijk om uw digitale nalatenschap te regelen?
Om uw privacy te beschermen
Bescherm uw privacy ook na uw dood. Mogen nabestaanden zien met wie u allemaal digitaal in contact stond en welke berichten u uitwisselde? Mogen zij alle foto’s op uw smartphone zien? Kortom: sta erbij stil hoe u wilt dat uw naasten over u blijven denken en welke dingen zij niet van u mogen weten na uw dood.
Om uw nabestaanden te ontzorgen
Op nabestaanden komt veel af; in een korte (en emotionele) tijd moeten veel praktische zaken geregeld worden. Als u een overzicht maakt van uw online accounts en hoe u wilt dat daarmee omgegaan wordt, is dat een grote hulp voor uw nabestaanden bij het afhandelen van uw nalatenschap.
Om fraude te voorkomen
Gegevens van overledenen kunnen gemakkelijk misbruikt worden voor identiteitsfraude; denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van online bestellingen op hun naam. Zorg daarom dat nabestaanden uw accounts kunnen afsluiten en voorkom zo fraude.
Om nodeloze CO2-uitstoot te voorkomen
Het opslaan van gegevens kost enorm veel energie. Door data offline te halen wordt de uitstoot van CO2 verminderd. Kortom: als u duurzaamheid belangrijk vindt, zorg dan dat nabestaanden weten waar uw online data staan en hoe zij die offline kunnen halen.
Uw digitale nalatenschap regelen: hoe pakt u dat aan?
- Breng uw digitale nalatenschap in kaart.
De checklist van Digitaal samenleven helpt u bij het inventariseren van uw digitale nalatenschap. - Schrijf op wat u wilt dat er met uw accounts gebeurt
In de checklist kunt u ook opschrijven wat u wilt dat er met uw accounts en gegevens gebeurt: mag het online blijven staan, wilt u dat het verwijderd wordt of mag iemand anders daarover beslissen. - Zorg dat uw wachtwoorden – en smartphone – beschikbaar zijn na uw overlijden
Geef de wachtwoorden voor uw accounts en uw smartphone aan iemand die u vertrouwt. En zorg dat die persoon ook op de hoogte is van uw wensen voor die accounts. U kunt uw wachtwoorden natuurlijk ook opslaan in een digitale wachtwoordkluis en het hoofdwachtwoord daarvan delen. In de checklist van Digitaal samenleven kunt u aangegeven waar uw wachtwoorden te vinden zijn.
Omdat voor veel online accounts tweestapsverificatie nodig is, moet degene die u aanwijst om uw digitale nalatenschap te regelen ook over uw smartphone kunnen beschikken. Zorg dus dat ook de inlogcode van de smartphone bij die persoon bekend is.
Vind een gecertificeerd uitvaartbedrijf
Vertrouw op de kennis en ervaring van een BGNU-uitvaartbedrijf.