Besmettelijke ziekte of radiotherapie
Een dierbare overledene wilt u niet laten gaan. U wilt hem misschien nog aanraken, of helpen bij de laatste verzorging van het lichaam. Vaak kan dat, maar soms is dat niet verstandig. Als de overledene een besmettelijke ziekte had of recent een radiotherapie had ondergaan, kan het contact met het lichaam van de overledene gevaarlijk zijn. Soms is een crematie dan niet mogelijk en moet de overledene begraven worden.
Had de overledene een besmettelijke ziekte of had hij radiotherapie ondergaan? Meld het!
Was er sprake van een besmettelijke ziekte of radiotherapie? Laat dit dan altijd weten aan de arts die de dood komt vaststellen en de uitvaartverzorger. Ook als u er niet zeker van bent.
Ziektekiemen (denk bijvoorbeeld aan tbc, hepatitis B of C of HIV) kunnen ook na het overlijden nog besmettelijk zijn. Als u er kennis van heeft dat dit bij de overledene mogelijk het geval was, informeert u dan de uitvaartverzorger en andere personen die (mogelijk) met de overledene in contact komen.
Dat geldt ook als de overledene radiotherapie heeft ondergaan. Het stralingsgevaar is meestal gering, maar niet altijd. Bijvoorbeeld niet bij de therapie met Jodium-125 die veel bij prostaatkanker gebruikt wordt. De daarbij gebruikte radioactieve korrels blijven na de behandeling in het lichaam en zijn nog tot een jaar na de implantatie radioactief. Als een patiënt binnen een jaar na het inbrengen van de korrels komt te overlijden, is het belangrijk om deze voor de crematie te verwijderen, of voor begraven te kiezen. Bij het crematieproces kunnen de korrels kapot gaan en de radioactiviteit verspreidt zich dan in de lucht.
Vind een gecertificeerd uitvaartbedrijf
Vertrouw op de kennis en ervaring van een BGNU-uitvaartbedrijf.