Bericht van overlijden
Moet u bericht van een overlijden krijgen als naaste familie is overleden? Hoe kunt u laten weten dat een naaste is overleden? En waar moet u dan rekening mee houden? U leest het hier.
“Leeft die nog?”
In een leven gaan we contacten met andere mensen aan, soms voor jaren. Soms verbreken we ze, soms verwateren ze. Op een gegeven moment heeft iedereen wel eens de vraag “leeft die nog?”. Dat kan lastig zijn om te achterhalen. Maar zeker als het om familie gaat, kan het soms wel belangrijk zijn.
Iemand die een uitvaart regelt is – tenzij de overledene duidelijk had aangegeven dat hij dat wilde – niet verplicht (naaste) familie te informeren over het overlijden. Notarissen zoeken pas contact met erfgenamen als zij van nabestaanden daar opdracht toe krijgen of door de overledene zijn aangewezen als executeur. Kortom: kinderen en erfgenamen worden niet automatisch van het overlijden van een ouder / erflater op de hoogte gesteld.
Wie zelf wil nagaan of iemand is overleden vindt hier misschien aanknopingspunten:
- De eerste vraag is “waar?“.
In welke gemeente is de persoon eventueel overleden? Dat kan de laatste woonplaats geweest zijn, maar bijvoorbeeld ook in een ziekenhuis of hospice in een gemeente daar in de buurt.
Waar is de eventueel overledene begraven of gecremeerd? Vaak zal dat in of bij de woonplaats geweest zijn, maar een andere plaats waar de overledene binding mee had, is natuurlijk ook goed mogelijk. - Burgerlijke stand van de gemeente van het overlijden
Belanghebbenden (bijvoorbeeld potentiële erfgenamen) kunnen een uittreksel uit het register van overlijden opvragen in de gemeente waar de persoon is overleden. - Begraafplaatsen en crematoria
Er is geen centraal register waarin is vastgelegd wie waar begraven of gecremeerd is. Begraafplaatsen en crematoria houden ieder voor zich bij wie er begraven / gecremeerd is. Aan de hand van de naam en geboortedatum en -plaats kunnen zij aangeven of een bepaalde persoon bij hen begraven of gecremeerd is en – in geval van crematie – wat er met de crematie-as is gebeurd. Het is – om fouten en misverstanden te voorkomen – verstandig dergelijke informatie schriftelijk te vragen.
Laten weten dat iemand is overleden
Naaste familie en vrienden zult u vaak telefonisch of via de voor u gebruikelijke social media informeren over een overlijden. Om kennissen en familieleden die wat verder van de overledene afstaan, te informeren over het overlijden en de uitvaart zijn er verschillende manieren. Die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Hieronder leest u welke.
Wij geven u graag één belangrijke waarschuwing mee: wees altijd voorzichtig met berichten over de uitvaart via social media!
Vind een gecertificeerd uitvaartbedrijf
Vertrouw op de kennis en ervaring van een BGNU-uitvaartbedrijf.