Ga door naar hoofdcontent
InformatieBent u verplicht familie te informeren over een uitvaart?

Bent u verplicht familie te informeren over een uitvaart?

Kinderen hebben in bepaalde mate een ‘recht’ om afscheid te nemen van een overleden ouder. En hoewel er geen regels zijn die bepalen dat u familie moet informeren over een uitvaart, is het goed om daarmee rekening te houden.

Een zus behoort haar broer te informeren

Als duidelijk is dat familie geïnformeerd wil worden over de uitvaart, dan moet u dat doen. Dat bleek tijdens een zaak die diende bij de rechtbank in Rotterdam.

De rechtszaak ging over de uitvaart van een vader, die was overleden in het bijzijn van zijn zoon. Zijn dochter regelde de uitvaart. Ondanks dat haar broer en diens advocaat daar meermaals naar informeerden, vertelde de dochter niet waar en wanneer de uitvaart zou plaatsvinden. Het gevolg was, dat de zoon de uitvaart van zijn vader niet kon bijwonen.

De rechtbank oordeelde dat de dochter haar broer had moeten informeren. Het achterhouden van de informatie was in strijd met de ongeschreven regel dat mensen in dit soort gevallen netjes met elkaar horen om te gaan. En met de strekking van artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat iedereen recht heeft op eerbiediging van het familieleven.

De rechter oordeelde, dat ‘hoe verstoord de familieverhoudingen ook zijn, een zus behoort haar broer te informeren over de uitvaart van hun vader, al helemaal als herhaaldelijk om die informatie wordt gevraagd’.

Samen bij de uitvaartplechtigheid?

Betekent dit dan ook dat u verplicht bent om tijdens de uitvaartplechtigheid samen te zijn met familieleden waarmee u niet door één deur kunt?

Het zou natuurlijk fijn zijn, als familieleden die niets met elkaar hebben, maar wel beiden afscheid willen nemen van de overledene, dat in dezelfde uitvaartdienst kunnen doen. Zit u in een dergelijke situatie, informeer dan uw uitvaartverzorger daarover. De uitvaartverzorger gaat dan samen met u na, wat de beste oplossing is. Soms worden in ruziënde families twee uitvaartplechtigheden georganiseerd. Of kan een kind dat niet bij de uitvaartplechtigheid welkom is, voorafgaand daaraan op een apart moment afscheid van de overledene nemen.

Recht op afscheid

Houd er in ieder geval rekening mee dat er in zekere zin een ‘recht op afscheid’ is. Kinderen die worden uitgesloten van het bijwonen van de uitvaart van hun ouder, kunnen een kortgeding aanspannen. De rechter oordeelt dan vaak dat zij de gelegenheid moeten krijgen om persoonlijk afscheid te nemen van hun ouder. Vaak op een eigen moment, zonder de aanwezigheid van derden.

Het recht van een kind om afscheid te nemen gaat voor de bezwaren die familieleden daartegen hebben. De rechter weegt in zulke gevallen vaak mee dat als de overledene had gewild dat het kind geen afscheid zou nemen, hij dat in een uitvaartcodicil of testament had op kunnen nemen.

Kortom … noteer uw uitvaartwensen

Kortom, voorkom onduidelijkheid en gedoe rond uw uitvaart en zet uw uitvaartwensen op papier. Vraag uzelf dus af hoe goed uw kinderen met elkaar overweg kunnen. Zijn ze dikke maatjes, of bent u degene die ze als familie bij elkaar houdt? En hoe zal de relatie tussen uw nieuwe levenspartner en uw kinderen – diens stiefkinderen – eruit zien, als u er niet meer bent? Als uw wensen bekend zijn, is dat een waardevolle nalatenschap.

Vind een gecertificeerd uitvaartbedrijf

Vertrouw op de kennis en ervaring van een BGNU-uitvaartbedrijf.

Afbeelding KAART BGNU ALLES