Ga door naar hoofdcontent
InformatieAlgemene voorwaarden: bescherming voor opdrachtgever uitvaarten

Algemene voorwaarden: bescherming voor opdrachtgever uitvaarten

Brancheverenging BGNU heeft voor haar leden algemene voorwaarden. Uitvaartbedrijven die bij BGNU zijn aangesloten kunnen die algemene voorwaarden gebruiken bij hun overeenkomsten tussen uitvaartverzorgers en opdrachtgevers. Zo bieden zij opdrachtgevers van uitvaarten duidelijkheid over hun rechten en plichten.

Wanneer nabestaanden de hulp van een uitvaartverzorger inschakelen, is het van groot belang dat zij goed geïnformeerd worden over de gemaakte afspraken voor het organiseren van de uitvaart. Niet alleen moet duidelijk zijn wie wat wanneer moet doen en wat de kosten zijn, ook de meer algemene regels waarop teruggevallen kan worden als dingen niet lopen zoals verwacht, moeten helder zijn.

Algemene voorwaarden BGNU

Die meer algemene regels zijn vastgelegd in algemene voorwaarden. In de algemene voorwaarden die branchevereniging BGNU voor haar leden heeft opgesteld, zijn de rechten en plichten van zowel de uitvaartverzorger als de nabestaanden vastgelegd. Ze zorgen ervoor dat beide partijen weten wat ze kunnen verwachten en welke verantwoordelijkheden ze hebben. Voor nabestaanden is dat vooral belangrijk als de uitvaart anders loopt dan zij verwacht hadden.

Vertrouwelijke informatie

Wat is er zoal geregeld in de algemene voorwaarden van BGNU? In de algemene voorwaarden komen veel verschillende onderwerpen aan bod. Zo is bijvoorbeeld beschreven dat nabestaanden de opdrachtgever van belangrijke informatie moeten voorzien. Als zij bijvoorbeeld weten dat de overledene een pacemaker had, moeten zij dat aangeven. Maar er is ook in vastgelegd dat de uitvaartverzorger vertrouwelijk met de gegeven informatie omgaat. En dat hij bijvoorbeeld ook opnames van de uitvaartdienst niet langer bewaart dan noodzakelijk is.

Ook is het belangrijk dat nabestaanden het aan de uitvaartverzorger laten weten als zij bijvoorbeeld iets meegeven aan de overledene in de kist. Sommige giften kunnen schade veroorzaken. Als de uitvaartverzorger daarvan weet, kan hij dat voorkomen. Belangrijk, want de verantwoordelijkheid voor zulke schades ligt bij de nabestaanden.

Betalen

Ook prijzen en het betalen van de uitvaartnota komen aan bod. De uitvaartverzorger moet de kosten van de uitvaart specificeren in de overeenkomst die hij sluit met de nabestaande die opdracht geeft voor de uitvaart. Als er onderdelen zijn waarvan op dat moment de kosten nog niet bekend zijn, dan geeft de uitvaartverzorger de prijzen daarvan zo snel mogelijk door. De opdrachtgever is eraan gehouden om de kosten van de uitvaart tijdig te betalen. Als daarvoor een uitvaartverzekering wordt gebruikt, kan de uitvaartverzorger daarbij behulpzaam zijn. Maar als die verzekering bijvoorbeeld niet voldoende uitkeert, moet de opdrachtgever de (resterende) uitvaartnota voldoen.

Ombudsman Uitvaartwezen

In Nederland vinden jaarlijks meer dan 150.000 uitvaarten plaats. Veruit de meest daarvan verlopen zoals de nabestaanden voor ogen stond en worden beoordeeld met hoge rapportcijfers. Maar soms loopt het anders en hebben nabestaanden een klacht. In de algemene voorwaarden is beschreven hoe nabestaanden en uitvaartverzorger daarmee omgaan. En dat nabestaanden de klacht kunnen voorleggen aan de Ombudsman Uitvaartwezen.

Vind een gecertificeerd uitvaartbedrijf

Vertrouw op de kennis en ervaring van een BGNU-uitvaartbedrijf.

Afbeelding KAART BGNU ALLES