Vervoer van belangstellenden bij de uitvaart

Een uitvaart kan op meerdere locaties plaatsvinden: verzamelen bij het woonhuis van de overledene, afscheidsdienst in de kerk, bijeenkomst op de begraafplaats en condoleance in de kroeg. In zo'n situatie reizen naasten en belangstellenden van de ene locatie naar de andere.

Eén uitvaartlocatie

Een uitvaart kan op meerdere locaties plaatsvinden: verzamelen bij het woonhuis van de overledene, afscheidsdienst in de kerk, bijeenkomst op de begraafplaats en condoleance in de kroeg. Belangstellenden zullen vaak op meerdere locaties aanwezig willen zijn en moeten dan soms flink reizen. Dat is voor oudere belangstellenden vaak een flinke opgave en - als de reizen met de auto worden afgelegd - niet echt milieuvriendelijk. Het is daarom de moeite waard om te onderzoeken of de uitvaart niet op één locatie kan plaatsvinden.

Milieuvriendelijk reizen

De milieuvriendelijkheid van een uitvaart is voor een groot deel afhankelijk van het gekozen transportmiddel. Komen er veel belangstellenden en komen zij met de auto, dan heeft dat behoorlijk wat milieu-impact. Wist u dat de autokilometers van belangstellenden bij een uitvaart zorgen voor meer dan de helft van de milieubelasting van de uitvaart? Hier is dus veel milieuwinst te behalen.

U kunt daarom overwegen om op de rouwkaart of de daarbij ingesloten uitnodiging te vermelden dat u ernaar streeft de uitvaart zo duurzaam mogelijk vorm te geven en dat u het daarom waardeert als de belangstellenden met de fiets of per openbaar vervoer komen.

Als een grotere groep mensen hetzelfde traject gaan afleggen, kunt u overwegen daarvoor een bus(sen) in te zetten. Voor het transport met de overledene kan ook gedacht worden aan een uitvaartbus waarin de overledene en diens naasten samen reizen. Het milieuvoordeel geldt uiteraard alleen als de bussen in de omgeving beschikbaar zijn.

Rouwstoet

BGNU Vlag Rouwstoet

Kiest u voor een rouwauto met volg- of privéauto's dan ontstaat er een rouwstoet. Als deze herkenbaar is aan officiële vlaggen aan de auto’s, gelden er voor de auto’s die in stoetverband rijden enkele afwijkende verkeersregels. Meer informatie daarover vindt u hier.