Hypotheek erven

Na overlijden loopt een hypotheek door. De erfenis omvat de hoofdschuld en de afgesproken rente.

Overlijdensrisicoverzekering

Aan veel hypotheken is een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. De uitkering van die verzekering wordt gebruikt om de hypotheek (deels) af te lossen. Erfgenamen wordt geadviseerd om met de geldverstrekker of tussenpersoon te bespreken welke mogelijkheden er zijn, en of het verstandig en mogelijk is om geld uit de verzekering anders in te zetten.

Woning ook op naam van achterblijvende partner

Als het inkomen van een achterblijvende partner toereikend blijft voor de hypotheeklasten kan de hypotheek door de partner op eigen naam worden voortgezet. Een overlijdensrisicoverzekering kan ervoor zorgen dat de partner niet met (hoge) hypotheekkosten geconfronteerd wordt. 

Is er sprake van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en kan de achterblijvende partner de hypotheek niet goed opbrengen, dan kan mogelijk aanspraak gemaakt worden op de Woonlastenfaciliteit van de NHG. De achterblijvende partner krijgt zo meer tijd om een oplossing te vinden voor betalingsproblemen en kan zo een mogelijke gedwongen verkoop van de woning voorkomen.