Zelf een uitvaart regelen

Het is niet verplicht om een uitvaartondernemer in te schakelen: u kunt een uitvaart ook zelf regelen. Op deze pagina vindt u een korte checklist van zaken waar u aan moet denken.

Wanneer u gewend bent dingen te organiseren en niet emotioneel bij een overlijden betrokken bent, is het goed mogelijk om zelf een uitvaart te regelen. Op deze pagina vindt u een korte checklist zodat u geen essentiële zaken over het hoofd ziet.

Emoties, keuzes maken en regelen; een moeizame combinatie

Toch willen wij u waarschuwen: Voor een uitvaart met een plechtigheid waarvoor belangstellenden uitgenodigd worden, moet veel geregeld worden, in een korte tijd. Er moet rekening gehouden worden met de wensen van de overledene en van verschillende nabestaanden die ieder hun eigen ideeën hebben over de invulling van de uitvaart. Als nabestaanden bent u mogelijk minder fit dan normaal omdat u misschien tijdens zijn ziekte voor de overledene hebt gezorgd. Of u voelt zich overvallen omdat het overlijden plotseling gebeurde. 

Kortom, als het regelen van wettelijke formaliteiten, informeren van mensen en organiseren van een bijeenkomst, zaken zijn die u normaal gemakkelijk af gaan, kan dat door de omstandigheden na een overlijden anders zijn. Het kan dan fijn zijn om begeleid te worden door een uitvaartverzorger. Een uitvaartverzorger kan u helpen bij het regelen van een uitvaart, door het overzicht te houden over wat er geregeld moet worden, u taken uit handen te nemen en u als groep nabestaanden te helpen om tot keuzes te komen die voor iedereen prettig zijn.

Checklist voor het regelen van een uitvaart

Uw checklist met specifieke informatie van belang om de uitvaart zorgvuldig te regelen: