Kwaliteit en keuzevrijheid

Wat bepaalt mijn keuze voor een uitvaartondernemer? Hoe weet ik of ik met een betrouwbare partij te maken heb? En waar moet ik aan denken bij het regelen van een uitvaart met of zonder uitvaartverzekering?

U wilt de uitvaart snel en goed regelen, en niet voor onnodige kosten komen te staan. Hierbij zijn 2 zaken van belang: kwaliteit en keuzevrijheid voor een uitvaartondernemer.

Kwaliteit uitvaartondernemer

Er is in Nederland een groot aanbod aan uitvaartverzorgers. Het is geen beschermd beroep: iedereen mag zich uitvaartondernemer noemen. Dat brengt risico’s met zich mee.

Als u plotseling een uitvaart moet regelen, krijgt u te maken met een groot aantal keuzes en kan er helaas ook veel mis gaan. Niemand zit te wachten op nare herinneringen aan het afscheid van een dierbare. Het is ontzettend belangrijk dat u kunt vertrouwen op de ervaring, opleiding en service van een goede uitvaartverzorger.

BGNU-uitvaartondernemingen zijn gecertificeerd met het Keurmerk Uitvaartzorg. Het Keurmerk biedt de volgende zekerheden:

  • Het vastleggen van heldere afspraken over de uitvoering van de uitvaart
  • Binnen een dag een duidelijke kostenbegroting
  • Een soepele organisatie van de uitvaart door een goed opgeleide kracht
  • Een uitvaartverzorger die echt met u meedenkt en openstaat voor uw feedback
  • Een extra veilig idee: mocht er toch een klacht of geschil ontstaan, dan kunt u terecht bij de Ombudsman Uitvaartwezen. In de meeste gevallen wordt hiermee een gerechtelijke procedure voorkomen, wat u een hoop kosten kan schelen. Deze belangrijke zekerheid is alleen beschikbaar wanneer u met een uitvaartonderneming met het Keurmerk Uitvaartzorg in zee gaat.

Wilt u er zeker van zijn dat u met een ervaren ondernemer te maken heeft die werkt met geregistreerde uitvaartverzorgers en beschikt over het Keurmerk Uitvaartzorg? Zoek dan hier naar een aangesloten ondernemer in de buurt.

Keuzevrijheid

Of er nu wel of geen uitvaartverzekering in het spel is: het is goed om te weten dat de keuze voor een uitvaartverzorger altijd aan u is. Weest u zich bewust van de volgende zaken.

Indien het overlijden plaatsvindt in een ziekenhuis, verpleeghuis of hospice, wordt u mogelijk een suggestie gedaan voor een uitvaartonderneming waar de instelling goede ervaringen mee heeft. Dit is goed bedoeld, maar is niet conform de afspraken die binnen onze branche zijn gemaakt. Keuzevrijheid staat bij BGNU hoog in het vaandel en het is aan u welke uitvaartondernemer u kiest.

Ook al is er een verzekering in het spel: u bent nog steeds vrij om de uitvaart door een andere onderneming te laten uitvoeren.

De uitvaart kan dan wel duurder worden. Daar is een logische verklaring voor: omdat de organisatie die de verzekering aanbiedt, een vergelijkbaar pakket kan aanbieden aan een groot aantal verzekerden en dus diensten groot kan inkopen, brengt dat een flink kostenvoordeel met zich mee. Wanneer u ervoor kiest om de uitvaart zelf elders in te kopen is dat voordeel er niet.

Het is niet verplicht om een uitvaartondernemer in te schakelen: u kunt een uitvaart ook zelf regelen. Om de logistiek goed te regelen en er zeker van te zijn dat alles aan de wettelijke eisen voldoet, is er wel een flink aantal factoren waar u aan moet denken. Houd er rekening mee dat het een behoorlijke opgave kan zijn om alles in korte tijd te regelen en het, gezien de emoties die spelen rond een overlijden, niet aan te raden is uzelf onder al te grote regel- en tijdsdruk te zetten.

Wilt u de mogelijkheid van zelf regelen verder verkennen, klik dan hier voor een checklist van zaken waar u aan moet denken.